Nagip Arifi udario kontru, podnosi kandidaturu za poslanika

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. novembar 2023. – Odgovor predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija na najveću krizu lokalne vlasti jeste njegova kandidatura za narodnog poslanika na izborima 17. decembra. Arifijevu kandidaturu za poslanika sinoć je podržala njegova Demokratska partija (DP) koja takođe zahteva jedinstvenu listu svih albanskih stranaka za predstojeće izbore.

-U slučaju bilo kog drugog scenarija, ako ne bude potpunog ujedinjenja albanskog političkog faktora u Dolini, Demokratska partija će zahtevati da kandidat iz njenih redova bude nosilac liste – poručuju iz Arifijeve stranke.

Da se zalaže za ujedinjenje svih stranaka i zajedničku izbornu listu, kao i da će se kandidovati za poslanika Arifi je pre tri dana obavestio kosovskog premijera Albina Kurtija.

Kurti traži od albanskih lidera zajedničku listu za izbore u Srbiji

-Zahvaljujemo se Vladi Republike Kosovo na zalaganju za ujedinjenje albanskih političkih partija u jednu listu, a DP će odgovoriti i na sve druge inicijative koje imaju za cilj postizanje ujedinjenja albanskih stranaka – navode iz stranke Nagipa Arifija.

Nakon što su članovi Opštinskog veća iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua u sredu bojkotovali sednicu veća Arifi je rekao da se po pitanju parlamentarnih izbora suočava sa ucenama koje neće proći. Naglasio je da opštinska vlast mora da funkcioniše, a to ponavljaju i iz njegove stranke.

Nagip Arifi: Ucenjuju me Kamberi i Musliju

-Svakim pokušajem da se naruši opštinska vlast i Nacionalni savet Albanaca (NSA) rizikuje se da u lokalnu samoupravu u Bujanovcu, prvi put posle više od 20 godina vlasti, bude uveden privremeni organ, što će posledično uticati i na rukovodstvo Nacionalnog saveta Albanaca – praktično upozorava DP koalicione partnere.

Na kraju su iz Arifijeve stranke apelovali na sve ostale da smanje svoj ego zarad većih nacionalnih interesa i “da bi se prevazišao ovaj politički ćorsokak, koji utiče na funkcionisanje lokalne vlasti u Bujanovcu i NSA”.

Pre Arifija kandidaturu za narodnog poslanika je objavio i Šaip Kamberi.

Alternativa za promene takođe ima svog kandidata – Visara Memetija.

Deklarativno sve stranke se zalažu za nastup sa jednom zajedničkom listom na parlamentarnim izborima. I kosovski premijer Kurti zahteva isto – ali dogovora još uvek nema. Rok za podnošenje izborne liste ističe 26. novembra.

Albancki lideri kod Kurtija bez dogovora o zajedničkoj listi




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *