Kamberijeva koalicija predala izbornu listu, ništa od ujedinjenja Albanaca za izbore

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. novembar 2023. Koalicija albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa okupljenih oko Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija predala je u petak uveče Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) listu kandidata za parlamentarne izbore 17. decembra. Ovim je potvrđeno pisanje Bujanovačkih da se Albanci sa juga Srbije neće ujediniti za izbore, već će nastupiti u dve kolone.

Da je koalicija Kamberijeve PDD, Demokratske partije Albanaca (DPA) Ragmija Mustafe iz Preševa, Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua i Demokratske unije Albanaca (DUA), podnela izbornu listu potvrdio je organizacioni sekretar PDD Rahim Salihi.

Bujanovačke su ranije javile da će ove stranke na izbore izaći sa listom pod nazivom  „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi”. Osim što je nosilac liste šef PDD je i prvi kandidat za poslanika. Drugo mesto na listi, kako saznajemo, pripalo je DPA Ragmija Mustafe.

Dogovorena prva albanska koalicija za parlamentarne izbore, Kamberi nosilac liste

-Većina političkih partija u Dolini odlučila je da nastavi zajedničku političku bitku, prevaziđe razlike i složila se da naš zajednički koncept prevazilazi međusobna razmimoilaženja – naveo je Salihi.

Dodao je da već od sutra počinje kampanja od vrata do vrata.

-Da predstavimo naš politički koncept i obezbedimo podršku našoj zajedničkoj listi. Parlament ostaje mesto gde  nastavljamo našu političku bitku – kaže Salihi.

Očekivalo se da drugu kolonu albanskih stranaka za ove izbore čine Alternativa za promene Šćiprima Arifija i Pokret za reforme iz Preševa, pojačani Demokratskom partijom aktuelnog predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, ali je on sinoć saopštio da neće učestvovati na izborima, jer nije došlo do ujedinjenja svih stranaka na jednu zajedničku listu.

Stranka Nagipa Arifija: Nećemo učestvovati na parlamentarnim izborima 17. decembra

Ujedinjenje i jednu listu zahtevale su i Priština i Tirana, ali do toga nije došlo zbog sukoba PDD i Alternative oko prvog mesta listi, o čemu su Bujanovačke više puta pisale.

Albanci su i na izborima prošle godine nastupili na dve liste zbog sukoba Alternative i PDD što je rezultiralo debaklom. Obe liste su dobile ukupno 13.300 glasova, dvostruko manje nego na izborima 2020. kada su imali jedinstvenu listu i osvojili tri poslanička mandata. Alternativa je na prošlogodišnjim izborima ostala daleko ispod cenzusa, a lista koju je predvodio Kamberi tek posle četiri ponavljanja glasanja na jednom izbornom mestu u Velikom Trnovcu osvaja jedan poslanički mandat, sa nešto više od 10.000 glasova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *