Kamberi: Albanci jedini narod koji se kažnjava zbog zastave

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 28. novembar 2023. Kandidat za narodnog poslanika iz Bujanovca i šef Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi poručio je danas povodom Dana nezavisnosti Albanije (Dana zastave) da su Albanci jedini narod na Zapadnom Balkanu koji se kažnjava zbog isticanja nacionalne zastave i da to mora da prestane.

-Ovaj praznik najviše osećaju Albanci Preševske doline, u kojoj se čak i zbog mahanja albanskom zastavom suočavate sa posledicama jer je zakonom zabranjeno da ističemo zastavu, ali to nas nije nateralo da se predamo – navodi Kamberi.

Bujanovačke su ranije danas javile da su zastave države Albanije istaknute na institucijama i u Bujanovcu i u Preševu.

Zastave Albanije na zgradama opština u Bujanovcu i Preševu, postavljene ranije zbog proslave u Tirani

-Danas, više nego ikad, treba da dignemo glas i zahtevamo više slobode i jednakosti, da ovakvi diskriminatorni zakoni više ne postoje – naveo je Kamberi.

On je u prošlom mandatu u Skupštini Srbije predložio izmenu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kojim je bila predviđena slobodna upotreba nacionalnih simbola.

Kamberi traži izmenu zakona: Albanska zastava na zgradi Opštine tokom cele godine

Tražio je izmenu člana 16. stava 2 ovog zakona kojim se zabranjuje upotreba nacionalnih simbola ako su identični simbolima druge države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

 

 




One thought on “Kamberi: Albanci jedini narod koji se kažnjava zbog zastave

  1. Miki

    Господине Камбери, колико се у Албанији маше заставама других националних мањина? У Албанији такође не живе само Албанци. Има Срба, Грка, сигурно још неких националних мањина. Осврните се!

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *