Bujanovački pecaroši ogorčeni na ribočuvare iz Leskovca: Kažnjavaju nas, a ne rade ništa na čišćenju tona smeća na našim obalama i vodama

Bujanovac, 29. januar 2024. (Foto: ribolovci)- Grupa ribolovaca iz Bujanovca obratila se našoj redakciji preko aplikacije Javi Bujanovačkim, ogorčena ponašanjem ribočuvara koji dolaze iz Leskovca jer je cena dozvole od 9.000 dinara astronomska za lokalne prilike, a oni samo gledaju da naplate kazne a nimalo ne brinu o tonama smeća na obalama i u samim vodama u našoj opštini -Južnoj i Binačkoj Moravi, pčinji, jezerima i Moravici.

Jednu akciju kažnjavanja, kažu sagovornici, pripadnici službe Asocijacija „Veternica – Vlasina“ doo Leskovac, sproveli su nedavno a kaznu je platilo nekoliko lokalnih pecaroše.

Pismo ribolovca prenosimo uz neznatne izmene:

Na svaki praznik već po navici ribočuvari iz Leskovca dođu u Bujanovac, ne bi li upecali Rome, Albance i Srbe koji pecaju bez dozvole, kao što su to uradili prošle godine. Za pecanje bez dozvole nekolicina njih je kažnjeno sudski, svako pojedinačno sa po 60.000 dinara. Na obali su zatekli nekoliko pecaroša, ali obala ipak nije bila prazna. Na obali je bilo tone smeća

Poskupelo pecanje smeća u Bujanovcu

Lepo je to što kontrolišu reku, ali nije lepo što se prave slepi pa ne vide kubike smeća. Gazili su preko tog smeća, ne bi li došlo do reke.

Ne smeta im to što u reci ima sve manje ribe, ali im smetaju ribolovci.

Isti ti ribolovci koji umesto ribe pecaju pampers, gaće, glave od uginulih ovaca i drugo.

Ne podržavamo pecanje bez dozvole. Zakon se mora poštovati i dozvola mora da se izvadi.

Međutim, ne podržavam ni ravnodušnost ribočuvara, dok gaze preko smeća i ništa ne preduzimaju.

O porobljavanju da i ne govorimo.

Regata Bujanovac-Varvarin: Plovna Južna i Tužna Morava

Prošlo je punolestvo (18 godina) od kako je poslednji put Bujanovačko jezero poribljavano.

Gospoda ribočuvari nekoliko puta godišnje dolaze na naše Jezero i ribolovcima traže dozvole. Ne pada im na pamet da poribe Jezero novom ribom.

Na pitanje kada će Jezero biti poribljavano ne žele čak ni da odgovore.

Sve je više ogorčenih ribolovaca iz opštine Bujanovac, jer cena dozvole je porasla za cele 2.000 dinara pa sada iznosi 9.000, plus članarina 500 (9000+500 dinara).

Kvalitet voda na kojima pecamo iz godine u godinu opada. Sve je manje ribe, a sve više smeća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *