Počela izgradnja stanova za Rome izbegle sa Kosova

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 9. februar 2024. Romske porodice izbegle sa Kosova 1999. godine, koje više od dve decenije žive u nehumanim uslovima u kolektivnom centru u Bujanovcu, u narednim mesecima konačno će biti useljene u nove stanove. Kako smo se uverili na licu mesta kod nekadašnjeg centra Salvatore, izgradnja 12 socijalnih stanova uveliko traje, ali će rok za završetak radova (29. februar)  najverovatnije biti pomeren.

-Za kratko, mesec dana produžetka je tražio izvođač radova zbog loših vremenskih uslova. Prosledili smo zahtev finansijeru i čekamo odobrenje – kaže za Bujanovačke šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi, zadužen za sprovođenje projekta.

Bujanovačke su već pisale da je posao vredan 62,7 miliona dinara dobila  grupa firmi koju čine Građevinsko autoprevoznička radnja „Vuki“ Marjana Manića iz Žbevca, Jugelektro Vranje i beogradski DHC Inženjering.

Firma iz Žbevca gradiće stanove za raseljene Rome u Bujanovcu

Salihi kaže da će u narednim danima biti objavljena preliminarna lista dobitnika stanova.

Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga

Izgradnja stanova se finansira kroz projekat Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Pored 12 stanova u Bujanovcu, projekat predviđa i kupovinu 10 kuća u okolnim selima za preostalih 7 porodica iz kolektivnog centra i još tri socijalno najugroženije porodice iz Bujanovca.

Salihi je rekao da će za kupovinu kuća biti otvoren konkurs posle objavljivanja odluke o dobitnicima stanova. 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *