Bruka i sramota Bujanovčana, jezivi prizori sa bujanovačkih reka (Foto)

Bujanovac, 13. februar 2024. – Obale Južne i Binačke Morave, ali i Preševske Moravice kod Bujanovca pretvorile su se u pravu deponiju, ruglo i izvor zaraze, na bruku i sramotu samih građana Bujanovca i okoline, o čemu svedoče fotografije našeg čitaoca koji nam je poslao i tekst na ovu temu.

On na početku podseća da je Bujanovac blagosloven rekama, Binačkom Moravom i Preševskom Moravicom, koje nadomak grada formiraju Južnu Moravu koju naziva Majkom svih Morava.

Količina smeća je taman tolika da postanemo najveći izvoznici smeća na Balkanu. Međutim, mi smeće iz svojih dvorišta izvozimo na obale reka, sve sa nadom da će se ono samouništiti“ – kaže zabrinuti čitalac Bujanovačkih.

On se našem portalu javio preko aplikacije Javi Bujanovačkim i uputio apel svim Bujanovčanima da postupaju savesno i da čuvaju ono što im je priroda dala.

Voda je najvažniji prirodni resurs. Da li smo toga svesni? Svedoci smo da su preko leta u našoj opštini česte nestašice pijaće vode. Ako mi nismo u stanju da zaštitimo ono od čega nam zavisi život, onda nemoj da nas čude prazne slavine česama – kaže naš čitalac

Po njegovim rečima, svojski se trudimo da uništimo ono što nam je priroda dala. Ne umemo da poštujemo i da cenimo blago koje imamo u našoj blizini, te stoga ne možemo da očekujemo ni da će voda iz naših reka biti zdrava za piće, ako mi nezdravo i nesavseno postupamo.

-Da li su ribe u našim rekam zdrave za ljudsku ishranu i po pod uslovom ako ih uopšte i ima? Da li su ribe u stanju da prežive smeće i sve hemikalije koje završe u vodi? – pita se naš čitalac.

On se osvrnuo i na nedavni vapaj ribolovaca koji kažu da umesto riba pecaju pampers i teška srca, kako kaže, priznaje da su ribolovci u pravu.

-Kada će da nam proradi svest? Kada ćemo početi da poštujemo naše reke? Kada ćemo prestati da se prema našim rekama ponašamao kao prema neprijateljima? – dodaje on.

Svaki atak na naše reke je, kako kaže, ustvari atak na naše živote. Zagađujući reke i obale reka mi ne činimo zlo samo rekama, već činimo zlo sami sebi.

-Svaki komad smeća koji završi u reci je komad naše sramote – poručuje za kraj.

Bujanovački pecaroši ogorčeni na ribočuvare iz Leskovca: Kažnjavaju nas, a ne rade ništa na čišćenju tona smeća na našim obalama i vodama




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *