Komesarka za izbeglice i Mitrović: Izgradnja stanova ide po planu, zatvaramo kolektivni centar

Bujanovac, 29. februar 2024. (foto KIRS) – Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević i direktor Službe Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović obišli su u sredu korisnike kolektivnog centra “Salvatore i Tehnička škola“ u Bujanovcu, koji će uskoro biti preseljeni u nove stanove i kuće. Komesarka i Mitrović su konstatovali da se izgradnja stanova odvija po planu i najavili konačno zatvaranje kolektivnog centra u Bujanovcu.

U kolektivnom centru je trenutno smešteno 66 interno raseljenih lica odnosno 18 porodica, saopšteno je iz Komesarijata. Oni su u kolektivnom smeštaju još od 1999. godine, kada su izbegli sa Kosova i Metohije.

Bujanovačke su već pisale da je izgradnja stanova za ove ljude počela krajem prošle godine.

Počela izgradnja stanova za Rome izbegle sa Kosova

“Komesarijat za izbeglice i migracije odgovorno i humano brine o svim lica. Problem ovih porodica je višedecenijski, ali Komesarijat je uložio napore da zajedno sa delegacijom Evropske unije u Srbiji, Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge ( UNOPS ) i lokalnom samoupravom izgradi zgradu koja je namenjena korisnicima kolektivnog centra i time ćemo im pomoći da konačno reše svoje stambeno pitanje. Završetak izgradnje nove zgrade planiran je do kraja 2024. godine čime će se omogućiti zatvaranje kolektivnog centra“, rekla je komesarka Stanisavljević.

Ona i Mitrović su obišli i gradilište u blizini i konstatovali da se radovi odvijaju po planu i da će biti završeni u predviđenom roku. Osim izgradnje, programom je planirano i opremanje svih stambenih jedinica sa nameštajem i belom tehnikom, za koje su sredstava obezbeđena donacijom Vlade Japana.

Objavljena rang lista Roma koji će dobiti nove socijalne stanove u Bujanovcu

Stambeno pitanje za preostalih 6 porodica biće rešeno programom kojim je predviđena kupovina seoskih kuća na teritoriji opštine Bujanovac.

“Izuzetno je bitno da ćemo na teritoriji opštine Bujanovac stambeno rešiti 66 raseljenih lica koja od 1999. godine žive u kolektivnom centru „Salvatore i Tehnička škola“ i to u 12 stanova i 6 kuća. Zahvalan sam na naporima, energiji i trudu, koje ulaze Republički komesar za izbeglice i migracije Nataša Stanisavljević, kako bi problem ovih ljudi bio trajno rešen. Takođe zahvaljujem UNOPS-u, ambasadama Švajcarske i Japana, kao i opštini Bujanovac koji učestvuju u izgradnji stambenog prostora za izbegla i raseljena lica “ izjavio je Nenad Mitrović.

U Republici Srbiji je bilo preko 700 kolektivnih centara kroz koje je prošlo preko 60.000 izbeglica i interno raseljenih lica. Danas na teritoriji Republike Srbije postoji 5 kolektivnih cenatara u kojima je smešteno 127 interno raseljenih lica i 14 izbeglica, od toga na teritoriji AP Kosova i Metohije nalaze se 4 kolektivna centra u kojima se nalazi 61 interno raseljeno lice i 5 izbeglica.

Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *