Skupština: Romski odbornici održali Arifijevu većinu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 23. april 2024. (Foto: Faik Iseni i Adem Salihi) – Da na današnjoj sednici bujanovačke skupštine nije bilo dvojice odbornika prestavnika romske zajednice, Adema Salihija i Faika Isenija, Ruždi Halili više ne bi bio na čelu posrnulog Javnog preduzeća „Komunalac“, a direktori javnih ustanova takođe ne bi dobili nove šestomesečne mandate. Zapravo, ne bi bila usvojena nijedna predložena  odluka, osim bratimljenja sa Đirokastrom i ozvaničenja proglašenja gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja za počasnog građanina Bujanovca, što je podržala i albanska opozicija. Srpski odbornici ponovo su se odlučili na bojkot.

Zašto su priskočili u pomoć vlasti koja očigledno vlada bez većine u skupštini pokušali smo da saznamo od Salihija, ali je on rekao da će nas pozvati kasnije, što se nije desilo do objave ovog teksta. Da jeste pitali bi ga i da li glasanje za produžetak mandata Ruždiju Haliliju znači da su Romi zadovoljni njegovim radom.

Ulice poplavljene kanalizacijom, zatrpane smećem i sa čoporima pasa lutalica u naseljima u kojima žive njegovi sunarodnici, o čemu često ogorčeni izveštavaju Bujanovačke, navodi na zaključak da nisu, ali Salihi sigurno zna bolje.

Simbolično, novi šestomesečni mandat Privremenog organa koji „privremeno“ vodi Komunalac već 10 godina, sa Halilijem kao predsednikom poslednje četiri, izglasan je u danu kada su iz sindikata radnika komunalnog preduzeća rekli našem portalu da im je isti taj Halili saopštio „da su minimalne šanse da dobiju drugu polovinu januarske plate pre praznika“.

Mrka kapa za radnike Komunalca, direktor rekao da para nema pred praznike

Rasulo u Komunalcu, posledično i u gradu,  i vapaj radnika očigledno ne tangiraju previše predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija, njegovog zamenika Šćiprima Muslijua i prvog čoveka skupštine Envera Ramadanija, prvake okrnjene „svealbanske“ koalicije koju čine Demokratska partija (Arifi), Pokret za demokratski progres (Musliju) i Partija za demokratsko delovanje (Ramadani).

Niko od odbornika iz ovih stranaka nije imao zamerki na Halilijev rad, kao i predstavnici Roma, a Srbi su ponovo bojkotovali skupštinu.

Arber Pajaziti

Albanska opozicija, međutim, oličena u Alternativi za promene, tražila je da se tačka dnevnog reda o Haliliju povuče sa dnevnog reda ili da neko drugi preuzme Komunalac.

-Ne zaslužuje novi mandat. Radnici ne primaju plate, ne primaju putne troškove, deponija gori i požara će  tek biti preko leta, smeće je svuda, povucite ovu tačku sa dnevnog reda – rekao je Arber Pajaziti, šef opozicione odborničke grupe. 

Očekivano, predlog je odbijen, kao što je odbijen i zahtev ove opozicione grupe da se u dnevni red uvrsti predlog da Alternativa dobije mesto u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Pajaziti je takođe konstatovao da vlast više nema većinu.

A nema je zato što su dva Arifijeva odbornika nedavno prešla upravo u Alternativu, a mandate nisu vratili.

Bez njih dvojice koalicija DP – PDD – PDP ima 20 odbornika, a većina je 21. Međutim, ovo je verovatno bila poslednja sednica bujanovačkog parlamenta u ovom sazivu. Lokalni izbori su 2. juna.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *