Kuća u Končulju, u kojoj je bio štab OVPMB, postaje muzej

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 17. maj 2024. (foto Lutfiu FB) – Kuća u Končulju kod Bujanovca u kojoj se nalazio glavni štab takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) postaće muzej, najavio je u jeku predizborne kampanje predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu.

On je u četvrtak objavio da je otvaranje muzeja zakazano za 20. maj, odnosno 23. godišnjicu potpisivanja “Končuljskog sporazuma”, kako Izjavu o demilitarizaciji nazivaju ovdašnji Albanci. Ovo je bio prvi korak ka obustavi oružanih sukoba između OVPMB i srpskih državnih snaga bezbednosti na jugu centralne Srbije.

-Ne znamo kuda da idemo ako ne znamo odakle smo došli – poručio je Lutfiu.

Tog 20. maja 2001. godine komandanti OVPMB potpisali su Izjavu o demilitarizaciji, a tri dana kasnije Vlada Srbije je objavila izjavu “Amnestija je izlaz”, čime su i konačno okončani sukobi.

20 godina Končuljskog sporazuma, šta sve piše u ovom dokumentu

Na području opštine Bujanovac već postoje slični memorijali posvećeni borcima OVPMB, kao što je muzej Ridvana Ćazimija – Komandanta Lešija u njegovom rodnom Velikom Trnovcu.

Otvaranje muzeja u Končulju dolazi u jeku kampanje pred lokalne izbore u Bujanovcu 2. juna.

Predsednik NSA Lutfiu je član Pokreta za demokratski progres (PDP) čije sedište je upravo u Končulju, a stranku vodi Šćiprim Musliju, sin Jonuza Muslijua, nekadašnjeg političkog komesara OVPMB, a kasnije predsednika Skupštine opštine Bujanovac.

PDP je bio deo svake opštinske vlasti od 2002. godine i prve pobede albanskog kandidata (Nagipa Arifija) na izborima za predsednika opštine.

Lutfiu je, inače, široj javnosti postao poznat nakon što je inicirao izbacivanje Desanke Maksimović iz naziva škole u Biljači.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *