Makedoncu na prelazu Preševo trajno oduzeto 148.000 evra

Bujanovac, Preševo, 7. jun 2021. (Foto Uprava carina) – Državljaninu S. Makedonije starom 72 godine trajno je oduzeto 148.000 evra na graničnom prelazu Preševo, koje su carinici pronašli u automobili kojim je iz Nemačke tokom vikenda putovao u svoju zemlju.

Kako je saopštila Uprava carina, on je na granici rekao da nema ništa da prijavi, osim ličnih stvari i dozvoljenih 10.000 evra, ali je detaljnim pregledom pronađeno ukupno 158.000 u apoenima od 500 evra u jakni na zadnjem sedištu „mercedesa“ i u torbici ispod sedišta automobila.

Putniku je odmah vraćeno 10.000 evra, koliko se prema važećim propisima, kako naše zemlje, tako i EU, u gotovini može preneti preko granice, dok je o preostaloj sumi odlučivao nadležni sud u hitnom postupku. Sudskom odlukom putnik je novčano kažnjen, a 148.000 neprijavljenih evra je trajno oduzeto u korist državnog budžeta“, navode iz Carine.

Podsećaju da je „preko granice dozvoljeno preneti do 10.000 evra“, a da se sume iznad ovog iznosa „moraju prijaviti carinskim organima, uz validne dokaze o poreklu novca“.

Najčešći razlog zbog čega putnici to ne čine je sporno poreklo velikih novčanih suma koje nose u gotovini i kriju, čime krše propise i rizikuju da im novac bude oduzet“ – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je 3. juna 2021. godine u EU počela primena novih pravilaza unos i iznos gotovine koja podrazumevaju čvršću kontrolu prenosa novca preko limita od 10.000 evra, s ciljem „efikasnije borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma“.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *