Halili: Vodosnabdevanje loše zbog vađenja peska iz Morave, Arifi najavio restrikcije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. jun 2023. Od predsednika Privremenog organa koji upravlja Javnim preduzećem „Komunalac“ Ruždija Halilija građani opštine Bujanovac mogli su da čuju na jučerašnjoj sednici skupštine da probleme sa vodosnabdevanjem prouzrokuje iskopavanje peska na Moravi, da se kontejneri za smeće u gradu svakodnevno prazne i da su radnici komunalnog preduzeća u ponedeljak dobili prvi deo plate za april mesec. Halili nije rekao ni reč o tome kako se dozvolilo da meštani Ljiljanca i dela Žbevca gotovo mesec dana budu bez kapi vode, a da je deo Božinjevca nema ni sad, mada ga niko od odbornika to nije ni pitao. Predsednik opštine Nagip Arifi najavio je i rešenje problema sa vodosnabdevanjem – tako što će na prvoj sednici Opštinskog veća biti uvedene restrikcije vode.

Za vlast je bilo najvažnije da centar grada bude opran vodom uoči Bajrama, kako je rekao predsednik Skupštine Enver Ramadani, pa je Halili obećao da će to biti urađeno, kao i da će ulaz u grad i put do Bujanovačkog jezera biti očišćeni, takođe po zahtevu Ramadanija. Jedan od bitnijih propusta za Ramadanija je što na računima komunalnog preduzeća nije ispunjeno pravilo dvojezičnosti, međutim Halili je obećao da će i to biti rešeno u najkraćem roku.

Obećanje je tražio i dobio odbornik sa liste koalicije oko SNS Miodrag Milković, ali od predsednika opštine Nagipa Arifija.

Arifi je dao reč da će Opština finansirati otvaranje novog bunara, kako bi se poboljšalo vodosnabdevanje. Inače, Halili je napomenuo da je poslednji novi bunar iskopan 2018. godine.

-Počeli smo sa otvaranjem dva bunara u Končulju i Žbevcu, ali su nam stručnjaci rekli da ta voda mora prvo da se pusti da otiče, da bi se pročistila – dodao je Arifi.

Srpski odbornik Stojanča Arsić naglasio je da je vodosnabdevanje glavni problem i da je neophodno ulaganje i servisiranje postojeće mreže i opreme kako građani ne bi ostali bez vode i ovog leta. Dodao da je poražavajuće da je sada protok 80 litara u sekundi, a da je pre 20 godina bio 114 litara u sekundi.

-To je zbog pada nivoa Morave iz koje se eksploatiše pesak – odgovorio je Halili.

Njegov partijski šef Arifi je replicirajući Arberu Pajazitiju iz Alternative rekao da je komunalno preduzeće donelo odluku da za popravku i rekonstrukciju fontana na trgu angažuje drugu firmu, a da se on uopšte nije mešao u to koje će firme dobiti taj posao. O Pajazitijevim optužbama na Arifijev račun po pitanju fontana Bujanovačke su već pisale.

-Posao je završen, fontane rade – zaključio je diskusiju na ovu temu predsednik opštine.

Kako je rekao, vrlo je čudno što je opozicija, pokazujući na odbornike Alternative, na strani rukovodstva JP Komunalac. Pre toga je odbornik ove stranke Florim Agaj doveo u pitanje podršku Opštine komunalnom preduzeću, ističući da ne može ništa da se promeni na bolje ako nema te podrške.

-Tebi je Florime Agaj JP Komunalac otpisao dug, a to ne sme da se radi, jer dugove može da otpisuje samo državni organ ili sud – rekao je Arifi.

Kome su sve otpisivani dugovi za vodu, ponovo je  pitao odbornik Arsić, ali odgovor nije dobio.

Na kritike odbornika da je grad prljav i da je mnogo smeća na ulicama Halili je odgovorio da se “otpad odnosi svakodnevno”, sa čime se Bujanovčani sigurno ne bi složili, a naš portal je nebrojeno puta pisao o ovome.

Strava u naselju Karakačka, stanari se guše u smradu i strahuju od zaraze

Nakon rasprave o Komunalcu vladajuća većina je usvojila Halilijev izveštaj o radu, potom je i produžen mandat Privremenog organa sa njim na čelu na još šest meseci.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *