Predsednik NSA: Nemamo ništa protiv zapošljavanja Srba, pod uslovom da su iz Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 31. avgust 2023. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu kaže da nema ništa protiv da se u Domu zdravlja u Bujanovcu zapošljavaju lekari iz srpske i romske zajednice, ali da je neprihvatljivo da posao dobijaju kadrovi iz drugih gradova i opština, a da za bujanovčke Albance nema mesta. Naglašava da se upravo to desilo na poslednjem konkursu, što je bio povod za današnji protest ispred ove zdravstvene ustanove.

-Prema informacijama kojima raspolažemo, na poslednjem konkursu u Domu zdravlja u Bujanovcu odbijeno je 7 lekara Albanaca, dok je primljen jedan kadar iz Vranja. Uopšte nismo protiv angažovanja srpskih ili romskih kadrova koji žive u Bujanovcu, ali angažovanje kadrova iz drugih gradova, a odbijanje albanskih kadrova koji žive u Bujanovcu je neprihvatljivo – navodi Lutfiu povodom dešavanja u Domu zdravlja.

Lutfiuov partijski šef i zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu u četvrtak ujutru je sa desetak istomišljenika blokirao ulaz u Dom zdravlja. Oni su na ulazu postavili dva transparenta, na srpskom i albanskom jeziku, na kojima je pisalo „Dom diskriminacije“ gde je reč „zdravlja“ precrtana. Isti natpisi postavljeni su i ispred Doma zdravlja u Preševu.

Musliu sa istomišljenicima blokirao ulaz u Dom zdravlja zbog zapošljavanja osoba iz drugih gradova (Video)

Predsednik NSA je ovaj protest nazvao simboličnom akcijom protiv diskriminacije.

Direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović ranije danas je demantovala da se Albanci diskriminišu prilikom zapošljavanja, naglasivši da su kriterijumi za zapošljavanje stručnost i potrebe ustanove, a ne nacionalna pripadnost.

Dr Pavlović: Kriterijum za posao u Domu zdravlja je stručnost a ne necionalna pripadnost

Po nezvaničnim informacijama do koje su došle Bujanovačke, na poslednjem  konkursu posao na neodređeno vreme u Domu zdravlja dobio je medicinski tehničar koji jeste iz Bujanovca, dok je novozaposlena doktorka iz sela Neradovac kod Vranja.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *