Ministarka prosvete o promeni naziva škole u Biljači: Izbacivanje Desanke Maksimović velika greška

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 13. novembar 2023. Posle pisanja Bujanovačkih da je predlog o izbacivanju Desanke Maksimović iz naziva osnovne škole u Biljači došao do Skupštine opštine Bujanovac i da će lokalni parlament o tome raspravljati u sredu (15. novembar) reagovala je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović. Ona je danas izjavila da je predlog ogromna greška.

-Smatram da je inicijativa škole da se više ne zove ‘Desanka Maksimović’ više nego pogrešna zbog vrednosti koju ona ima u svojim porukama. Njene poruke, da je samo napisala ‘Krvavu bajku’, su poruke mira i bolje budućnosti. Smatram da je ogromna greška tražiti da se bilo koja škola ne zove njenim imenom – istakla je Đukić Dejanović za Tanjug.

Po njenim rečima, u trenutku u kome se nalazi naša država i imajući u vidu kakva je trenutno situacija u svetu – „poruke mira i brige o mladima su poruke koje prosto očekujemo da izviru iz svih dobronamernih pojedinaca i institucija”.

Kako je istakla, ideja da se sada ime Desanke Maksimović skine sa liste naziva škole u bilo kojoj sredini je ideja da se negira njen značaj u pisanju „Krvave bajke”.

Predlog da se iz naziva Osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Biljači izbaci srpska pesnikinja i zameni albanskim književnikom Ismailom Kadareom najpre je usvojio Školski odbor, a sada se čeka na saglasnost Skupštine opštine Bujanovac.

Pokreće se procedura za promenu naziva škole „Desanka Maksimović“ u Biljači

Izbacivanje Desanke Maksimović iz imena škole u Biljači inicirao je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Nevzad Lutfiu. Po njemu je, kako je ranije izjavio, “velika uvreda” za Albance što škola u Biljači nosi naziv po srpskoj pesnikinji  zato što se, kako je rekao, radi o drugom po veličini selu naseljenom Albancima u opštini Bujanovac.

Od jeseni bez srpskih đaka u Biljači

Odluka Školskog odbora i očekivana saglasnost Skupštine nisu dovoljni za promenu imena, već se prosleđuju Ministarstvu prosvete koje donosi konačnu odluku. Iz današnje izjave ministarke Đukić Dejanović može se naslutiti kakva će odluka biti.

 

Skupština odlučuje da li se Desanka Maksimović izbacuje iz naziva škole u Biljači

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *