Bujanovački Romi na trgu priređuju opštenarodno veselje povodom današnjeg praznika

Piše: I. Jovanović

Predstavnici Roma na prijemu kod predsednika Arifija

Bujanovac, 8. april 2024. – Povodom Svetskog dana Roma (8. april) u Bujanovcu se igra turnir u malom fudbalu, a  u  Domu kulture “Vuk Karadžić” od 16:30 časova počinje tradicionalna priredba u okviru koje će biti odžano i takmičenje u pevanju „Zlatni glas“. Delagaciju Roma danas je primio predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi. Redakcija Bujanovačkih svim Romima u našem gradu čestita ovaj dan.

Bujanovački Romi obeležavaju svoj dan

Članove upravnog odbora Ujedinjene partije Roma i članove KUD „Zulfičar Bajramović“ primio je predsednik opštine Arifi, kome smo izneli svoje prioritete, a oni se odnose na zapošljavanje Roma, bolji položaj i asfaltiranje ulica. Arifi nam je obećao da će nas pozvati kada bude bilo nešto novo oko zapošljavanja – kaže za naš portal Enis Iseni iz Ujedinjene partije Roma

Nakon prijema sledi turnir u malom fudbalu koji će trajati do 15:30 časova, a održaće se u kavezu ispred Sportske hala Mladost.

-Prijavljeno je 8 ekipa, a imamo bogat fond nagrada za prvo i drugo mesto – kaže Iseni.

Bujanovčanin Safet Fifi, nekrunisani kralj romske muzike: Moji stihovi dolaze iz srca

U 15:30, kako dodaje, ispred Doma kulture „Vuk Karadžić“ u Bujanovcu biće upriličeno jednočasovno opštenarodno veselje, a zatim od 16:30 u velikoj sali Doma kulture počinje svečana priredba.

-Nastupaće članovi KUD-a „Zulfičar Bajramović“, a pored toga na programu će biti i takmičenje u pevanju „Zlatni glas“ i jedna pozorišna predstava – kaže Iseni.

Pomoć za bujanovačke Rome, cepači drva, mašine za šivenje, alat i oprema (FOTO)

Nakod prirebe, određen broj Roma odlazi na iftar u restoran Bohemi na Kiseloj vodi.

Svetski dan Roma ustanovljen je 1990. godine, u poljskom gradu Serocku, u znak sećanja na Prvi međunarodni kongres Roma koji je održan u Londonu od 4. do 8. aprila 1971. godine.

Prema zvaničnim podacima i popisu stanovništva iz 2022. godine, u Bujanovcu živi 3.532 (8,6 odsto) Roma. Međutim, Romi u Bujanovcu smatraju da brojke nisu tačne i da ih je bar 1.500 više nego što pokazuje zvanična statistika.

Problemi sa kojima se u Bujanovcu suočavaju, osim hronične nezaposlenosti, su najčešće infrastrukturne prirode. Nedostatak asfaltiranih puteva, često izlivanje kanalizacija u romskim naseljima i nedostatak osnovnih uslova za život, napadi napuštenih pasa…neki su od problema o kojima često pišemo, a o kojima nas pripadnici romske zajednice obaveštavaju.

Počela izgradnja stanova za Rome izbegle sa Kosova

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *