Američki lobisti: Vučićeve izjave pretnja albanskim političarima u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. april 2024. (foto FB Kamberi) – Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će uskoro svi koji krše ustavni poredak Srbije, a nalaze se tamo gde Srbija ima efektivnu vlast, biti uhapšeni i procesuirani od srpskih vlasti, jeste pretnja albanskim političarima iz Bujanovca i Preševa, smatraju iz lobističke organizacije Albansko-američke građanske lige. Upravo u organizaciji ovih lobista albanski političari borave u SAD odakle najavljuju borbu za podršku američkog Senata i Kongresa.

“Albansko-američka građanska liga (AACL) veoma je zabrinuta zbog Vučićeve pretnje i njenih potencijalnih efekata na etničke Albance u Preševskoj dolini. Građanska liga radi sa liderima etničkih Albanaca u Preševskoj dolini više od dve decenije kako bi skrenula pažnju lidera spoljne politike u američkom Kongresu na kršenje ljudskih prava Albanaca”, navodi se u saopštenju Lige, koje na društvenim mrežama dele političari koji su trenutno u SAD, poput Ardite Sinani i Ragmija Mustafija.

Albanski lideri otputovali u SAD, traže podršku Senata i Kongresa

Kako navode iz Albansko-američke građanske lige, “Vučićeva javna pretnja dolazi dan nakon što je delegacija iz Preševske doline – među kojima su Šaip Kamberi, Nagip Arifi, Ardita Sinani i Ragmi Mustafi – imala važan sastanak u Njujorku sa članovima Upravnog odbora ove organizacije”.

“Osuđujemo Vučićevu javnu pretnju Albancima u Preševskoj dolini. Nastavićemo da radimo sa članovima Kongresa SAD i važnim organizacijama za ljudska prava u Sjedinjenim Državama i Evropi kako bismo bili sigurni da zajednica etničkih Albanaca u Preševskoj dolini više ne bude prepuštena na milost i nemilost Vučićevom antidemokratskom režimu”, poručuju oni.

Uputili su i poziv, kako navode,  svim međunarodnim organizacijma za ljudska prava, kao i Ambasadi SAD u Beogradu, da se „pozabave ovom strašnom situacijom“.

“Zajednica etničkih Albanaca u Preševskoj dolini ostaje najdiskriminisanija zajednica u Evropi, a njihov položaj u oblasti ljudskih prava i pravde ne sme se zanemariti”, navodi se u objavi.

O ustavnom poretku Srbije i posledicama po one koji ga krše Vučić je govorio u nedelju na svečanosti povodom Dana Odreda vojne policije specijalne namene Kobre.




One thought on “Američki lobisti: Vučićeve izjave pretnja albanskim političarima u Srbiji

  1. Volar

    Vučićeve „pretnje“ su kao i obično, prazne i bez težine i uvek se završe bez epiloga kao i sva njegova obećanja, pogotovo ona koja imaju veze sa Bujanovcem.

    Međutim, Vučićeva izjava je izazvala zanimljivu reakciju ovdašnje albanske političke vrhuške. Lokalni albanski lideri zapravo i ne negiraju da svesno krše Ustav Republike Srbije zagovarajući secesionističke ideje triju opština, Preševa, Bujanovca i Medveđe, nazivajući ih „preševskom dolinom“, a oni ekstremniji „istočnim Kosovom“.

    Znaju dobro Kamberi, Mustafi, Arifi, Lutfiu i ostala ekipa da im neće faliti dlaka s glave kao što im je i obećano početkom Februara od strane pojedinih diplomata.

    Stvaranje lažnog narativa o bujanovačkim Albancima kao „najdiskriminisanijoj etničkoj zajednici u Evropi“ će paradoksalno dovesti do još većih podela i etničkih tenzija u Bujanovcu, kao i podgrevanju skrivenih srbofobnih osećanja kod albanskog i romskog muslimanskog stanovništva.

    To lokalni albanski politički akteri na čelu sa Kamberijem vrlo dobro znaju i oportuno iskorištavaju situaciju u jako osetljivom političkom momentu kada će se za par nedelja glasati u generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji o Srebrenici.

    Ako ta rezolucija bude usvojena, a velike su šanse da hoće, ovdašnji albanski vlastodršci bi otišli korak dalje i umesto lažne viktimizacije Albanaca počeli da prave spin da su sukobi u kopnenoj zoni bezbednosti bili etničko čišćenje albanskog stanovništva. Ne zaboravite da je Kurti pre nekoliko dana izjavio da je Srbija stacionirala vojne baze oko Kosova u obliku potkovice, aludirajući na lažne tvrdnje bugarskih zvaničnika iz ’99-te da SR Jugoslavija sprema „Operaciju Potkovica“ koja je imala za cilj da moralno opravda i legitimiše NATO agresiju na našu zemlju.

    Obrasci koje karakterišu modus operandi svih albanskih političkih aktera su isti: podmuklost, laganje, spinovanje, licemerje i lažna viktimizacija svojih sunarodnika, kako bi Srbiju uvukli u novi konflikt, a usput i da bi se ogrebali za koji politički poen.

    Sve u svemu, čeka nas vruće leto…

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *