IZBORI: Skupština Srbija svetlosnim godinama daleko od Bujanovca

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 21. novembar 2023. I posle 11. proglašene izborne liste za parlamentarne izbore 17. decembra, Bujanovac ostaje na samo dva kandidata za narodne poslanike, koji pritom nemaju nikakve šanse da se domognu poslaničkog mandata. Ne računajući liste albanskih stranaka, na izborima prošle godine na ulazak u parlament pretendovalo je petoro Bujanovčana. Bujanovac će u parlamentu sasvim izvesno predstavljati jedino Albanci, pod uslovom da do 26. novembra sakupe potpise.

Na listi Narodne stranke Vuka Jeremića, koju je Republička izborna komisija (RIK) potvrdila u ponedeljak, ne samo što nema Bujanovčana, već je i ceo Pčinjski okrug zastupljen sa samo jednim kandidatom, iz Vranja, i to na 51. mestu.  

Najveće iznenađenje do sada je gubitak mesta na izbornoj listi SNS, a kako je ranije obrazložio redovni naprednjački kandidat za poslanika iz opštine Bujanovac Nenad Mitrović, red je da i druge opštine imaju poslanika posle njegovih 9 godina u parlamentu.

Bujanovac posle 9 godina ostaje bez poslanika SNS

Na listi velike opozicione koalicije „Srbija protiv nasilja“ takođe nema Bujanovčana, za razliku od prošle godine kada je Saša Arsić bio među kandidatima za poslanike.

Zavetnici su se takođe odrekli kandidata iz Bujanovca, kao i Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića.

Čast Bujanovca, kao što smo ranije pisali, brane radikalka Gordana Tasić i Ljiljančanin Slavoljub Ristić na listi Koalicije Nada.

Drugi poslanički mandat sugurno će dobiti i Biljana Đorđević, Bujanovčanka koja živi i radi u Beogradu, koja je na 11. mestu na listi „Srbija protiv nasilja“, ali slaba vajda od toga za Bujanovčane, jer Đorđevićeva u dosadašnjem angažmanu u parlamentu Bujanovac nije ni pomenula.

Opština, ipak, neće ostati na samo dva kandidata za poslanike, ali treba sačekati listu ili liste albanskih stranaka iz Bujanovca i Preševa.

Naime, pet dana pre isteka roka za podnošenje izbornih lista još uvek nema raspleta, odnosno epiloga pregovora i međusobnog uslovljavanja albanskih političara oko jedinstvenog nastupa na ovim izborima.

Kamberi: Ne odustajemo od prvog mesta na zajedničkoj listi

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *