Crveni krst: Narodna kujna nastavlja sa radom

BUJANOVAC,26.januar 2017. – Zbog dugotrajnog snega, leda i izuzetno niskih temperatura tokom  zime, koja će, izgleda, da potraje, bujanovački Crveni krst, u saradnji sa CK  Srbije, razmatra mogućnost za produžetak rada Narodne kuhinje za još mesec dana.

2

Jedini CK u zemlji koji ne dobija pomoć opštine: Lazarević

-Programom Narodne kuhinje predviđen je njen devetomesečni rad. Dakle, to je period kada korisnici kuhinje nisu u mogućnosti da obezbede povrće i druge prehrambene artikle, koji prispevaju tokom prolećnih i letnjih meseci. S obzirom na trenutnu, izuzetno tešku, vremensku situaciju, nastojimo  da uz pomoć  Crvenog krsta Srbije stvorimo uslove da Narodna kuhinja u Bujanovcu  nastavi svoj rad i tokom  aprila ove godine – kaže sekretar CK Bujanovac Bratislav Lazarević.

Prema njegovim rečima, Kuhinja svakodnevno pripremi 1.200 toplih obroka, koji se sastoje od pola litra kuvanog jela i polovine vekne hleba. Pored punkta u krugu Crvenog krsta, hrana se distribuira još u selu Veliki Trnovac, Novom Naselju i na punktu Salvatore u Bujanovcu.

-Osim deset osnovnih artikala, koje obezbeđuje Vlada Republike  Srbije, mi u CK Bujanovac smo primorani  da skoro još toliko artikala sami obezbedimo. Već devet godina  iz budžeta lokalne samouprave ne dobijamo za to potrebna sredstva. Bujanovac je jedina opština u Srbiji koja finansijski ne pomaže rad narodne kuhinje – naglašava Lazarević.

3

Pomoć zavejanima

Materijalno  ugožena lica u ostalim mesnim zajednicama na području opštine Bujanovac, gde nema raspodele toplog obroka iz narodne kuhinje Crvenog krsta, takođe nisu zaboravljena.

-Socijalno ugroženim, samačkim i staračkim domaćinstvima, posredstvom predsednika MZ, krajem prošle i početkom ove godine podelili smo 800 paketa hrane i isto toliko paketa sa higijenskim sredstvima – ističe sagovornik „Bujanovačkih“.

Tokom poslednjih dana CK je slao pomoć domaćinstvima u snegom zavejanim brdsko-planinskim naseljima rubnih delova opštine Bujanovac.  Tokom ovih akcija „Bujanovačke“ su bile na licu mesta.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *