Bujanovačko jezero pretvara se u ruglo, nadležni kažu da imaju plan uređenja

Piše: Ljumturije Limani

Građani spremni da učestvuju u čišćenju

Bujanovac, 12. maj 2021. – Malo koji grad u okruženju može kao Bujanovac da se pohvali prirodnim bogatstvom poput Bujanovačkog jezera na samo 3 kilometara od grada, ali umesto da bude turistička atrakcija ova lokacija živi svoju sumornu stvarnost.
Ovde gde su mnogi Bujanovčani naučili da plivaju sada to smeju samo najhrabriji.
Priobalje je obraslo u travuljinu i žabokrečinu a na obali se prave mini deponije od smeća koje za sobom ostavljaju naši nesavesni sugrađani.
Zbog toga građani od nadležnih traže da se jezero i njegova okolina urede, i spremni su da podrže svaku inicijativu da dobije izgled kakav zaslužuje.

I ovog proleća obale i prelepa okolina Bujanovačkog jezera, omiljena destinacija šetača, ljubitelja prirode ali i ribolovaca, prekriveni su smećem.

Građani sa kojima smo razgovarali u šetnji ka jezeru ogorčeni su zbog toga.

Naš sugrađanin F.A. rekao je za naš portal da dolazi gotovo svakodnevno.
Dolazim ovamo da se opustim, ali ovu prljavštinu koju vidimo za sobom su ostavili neki nemarni ljudi. Niko ne brine o jezeru, niko neće da očisti za sobom ovo mesto koje nam je podarila priroda, i koja neće da nam oprosti nemar prema njoj, kaže ovaj Bujanovčanin.
Nemanja i A. Agushi, koje smo takođe zatekli u šetnji dele ovo mišljenje.

-Ovo je sramota svih nas, spremni smo da dobrovoljno pomognemo akciju čišćenja, a verujem da bi nam se pridružili i mnogi građani Bujanovca, kažu uglas.

Na obalama jezera niču mini deponije

Sali Salihu, šef kabineta predsednika opštine, kaže za Bujanovačke da je jezero u nadležnosti Turističke organizacije, čiji direktor Šuaj Neziri objašnjava koje prepreke postoje u održavanju jezera.

Prema njegovim rečima, Bujanovačko jezero je veoma važna destinacija za razvoj turizma u opštini Bujanovac, pa je jedan od prioriteta u programu za 2021. godinu za Turističku organizaciju. Međutim, jezero je u ovom stanju zbog mnogih problema koji su se razvijali tokom godina zbog kojih je Opština Bujanovac izgubila mnoge nadležnosti nad okolinom jezera čiji je deo pripao Jugokopu.

Mi kao Turistička organizacija, zajedno sa lokalnom samoupravom, pokušaćemo da napravimo studiju izvodljivosti za funkcionisanje jezera. Na osnovu ove studije ispitaćemo mogućnosti ulaganja za čišćenje, rekonstrukciju i funkcionisanje ovog turističkog kapaciteta koji će biti u funkciji održivog razvoja Bujanovca, kaže Neziri.

Ruždi Halili, direktor JP Komunalac koje je odgovorno za čišćenje javnih prostora, kaže da preduzeće radi po nalogu opštine na odobrenim projektima.

U slučaju da se preduzme bilo kakva akcija na čišćenju jezera, spremni smo da pomognemo svojom mehanizacijom i ljudstvom- kaže Halili.

Bujanovačko jezero bilo je dugačko je 920 metara ali se voda povlači pa je sada dugo samo 500 metara, široko 100 metara. Dubina je od 1 do 12 metara i leži na nadmorskoj visini od približno 500 metara.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *