fbpx

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva sa novinarima lokalnih medija u Nišu (Intervju)

Bujanovac, Niš, 16. avgust 2023. – Njegova ekselencija ambasador Ujedinjenog kraljestva Velike Britanije i Severne irske u Srbiji Edvard Ferguson boravio je u Nišu tokom trajanja festivala Nišvil i tom prilikom je o aktuelnoj situaciji na polju medijske regulative kao i o položaju posebno lokalnih medija i novinara u Srbiji, razgovarao sa predstavnicima redakcija Južne vesti, Bujanovačke, Ozon Press i Glas Šumadije, učesnicima skupa „Mediji odgovorni građanima“.

Dužnost ambasadora preuzeo je pre manje od mesec dana, a prva njegova zvanična poseta nekom gradu bila je Nišu gde je boravio tokom Nišvila. Bio je gost i Južnih vesti, a u emisiji „15 minuta“ je istakao da je sa radošću prihvatio da se vrati na Balkan, kao i da mu je važna budućnost i uspeh ovog regiona, a do kraja mandata bi voleo da izgradi još bolje odnose i popravi reputaciju obe države.

Ferguson je bio ambasador Velike Britanije u BiH u periodu od 2014. do 2018. godine, a potom je od 2018. do 2022. bio viši savetnik za odbranu u britanskoj ambasadi u Vašingtonu i direktor za SAD u Ministarstvu odbrane, navodi se u njegovoj biografiji objavljenoj na sajtu britanske vlade.

U emisiji „15 minuta“ je istakao da mu sigurno ovo nije i poslednja poseta Nišu, u koji kaže da je došao kako bi bolje razumeo ovaj deo Srbije, a kaže da se sjajno proveo i da će u naredne 4 godine mandata nastaviti da istražuje i jug.

Proveo sam par stvarno sjajnih dana u Nišu, zaista sam uživao u obilasku grada, upoznao sam dosta ljudi. Jesam u zvaničnoj poseti, ali moram priznati da sam imao prilike i da se zabavim jer je trenutno Nišville Jazz Festival i fenomenalno je bilo posetiti ga, da osetim malo duh samog grada, i naravno, da vidim prelepu tvrđavu koja je centralni deo grada. Van toga, našao sam se i sa gradonačelnicom, episkopom, rektorom univerziteta, video sam se i sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija koji posluju ovde, posetio sam selo Donja Trnava i tamo upoznao sjajne mlade ljude koji se stvarno trude da osveže njihovu zajednicu. Bio sam i u Istorijskom arhivu, dosta, baš dosta aktivnosti, proveo sam fantastičnih par dana – istakao je.

Ono što jeste čuo o ovom delu Srbije i Nišu je da je hrana odlična, kaže da se u to i sam uverio, a jedno od omiljenih jela njegove porodice su ćevapi i to ne slučajno, jer je ambasador Ferguson pre 5 godina tu dužnost obavljao u Bosni i Hercegovini gde mu je rođena najmlađa ćerka.

Iako je dužnost tek preuzeo srpski već govori odlično, pa se često na našem jeziku obraća i svojim pratiocima na društvenim mrežama, a istakao je da i njegova porodica voli ovaj region i da su se zajedno radovali povratku na Balkan.

Moja porodica i ja volimo ovaj region, volimo ljude u ovom regionu, toliko su topli i srdačni i zaista nam je važna budućnost i uspeh ovog regiona, tako da smo bili oduševljeni što nam je pružena mogućnost da se vratimo. Mislim da je meni, kao britanskom ambasadoru, ono što želim da uradim je da probam da izgradim stvarno moderan, energičan, pozitivan odnos sa Srbijom, sa fokusom na budućnost. Već se trenutno toliko uzbudljivih stvari odvija, u trgovinskoj i kulturnoj razmeni, ali smatram da možemo još mnogo toga da uradimo. Tako da je to zapravo ono na šta ću se fokusirati – pojasnio je.

Njegov cilj tokom 4-godišnjeg mandata je i da unapredi reputaciju Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji i obratno, a istakao je da smatra da postoji više oblasti i mogućnosti za saradnju Srba i Britanaca, kao i da potencijal za to vidi i na jugu Srbije.

Britanska ambasada se lokacijski nalazi u Beogradu, ali smo svuda u Srbiji – zaključio je Ferguson.

Ambasador je u emisiji govorio i o stanju demokratije u Srbiji, njegovom stavu kada je reč o evropskim integracijama Srbije iz ugla države u kojoj je „Brexit“ zvanično okončan pre 3 godine, o stanju i problemima lokalnih medija, kao i britanskom kulturnom nasleđu u Srbiji, a celo gostovanje možete pogledati ovbde:
Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *