fbpx

AMBASADORI I MBRETËRISË SË BASHKUAR ME GAZETARËT E MEDIAVE LOKALE NË Nish (Intevistë)

Bujanoc, Nish 16. gusht 2023. Shkëlqesia e tij, Ambasadori i Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut në Serbi, Edward Ferguson, ishte në Nish gjatë festivalit të Nishvilit dhe me atë rast për situatën aktuale në fushën e rregullimit të medias, si dhe pozitën e mediave lokale dhe gazetarët në Serbi, me përfaqësues të redaksive të Juzhne vesti , Bujanovaçke, Ozon Press dhe Glas Shumadije, diskutoi me pjesëmarrësit e takimit “Mediat përgjegjëse ndaj qytetarëve”.

Ai mori postin e ambasadorit më pak se një muaj më parë dhe vizita e tij e parë zyrtare në një qytet ishte Nishi, ku qëndroi gjatë Nishvillit. Ai ka qenë edhe i ftuar në Southern News, ndërsa në emisionin “15 minuta” ka theksuar se me kënaqësi ka pranuar të kthehet në Ballkan, dhe se për të është e rëndësishme e ardhmja dhe suksesi i këtij rajoni dhe deri në fund gjatë mandatit të tij ai dëshiron të ndërtojë marrëdhënie edhe më të mira dhe të përmirësojë reputacionin e të dy vendeve.

Ferguson ka qenë ambasador i Britanisë së Madhe në Bosnje dhe Hercegovinë në periudhën 2014-2018 dhe më pas nga viti 2018-2022 ka qenë këshilltar i lartë për mbrojtjen në Ambasadën Britanike në Uashington dhe drejtor për SHBA-në në Ministrinë e Mbrojtjes, sipas biografisë së tij të publikuar në faqen e internetit të qeverisë britanike.

Në emisionin “15 Minuta” ai ka theksuar se kjo sigurisht nuk është vizita e tij e fundit në Nish, për të cilën thotë se ka ardhur për ta kuptuar më mirë këtë pjesë të Serbisë dhe thotë se ka kaluar shumë mirë dhe se në 4 vitet në vazhdim të mandatit të tij, ai do të vazhdojë të hulumtojë edhe jugun.

– Kalova disa ditë vërtet të mrekullueshme në Nish, më pëlqeu shumë të vizitoja qytetin, takova shumë njerëz. Jam në një vizitë zyrtare, por duhet të pranoj që kam pasur edhe mundësinë të argëtohem sepse aktualisht është Festivali i Jazz-it – Nishville dhe ishte fenomenale ta vizitoja, të ndjeja pak frymën e vetë qytetit, dhe sigurisht, për të parë kështjellën e bukur që është pjesa qendrore e qytetit. Përveç kësaj, u takova edhe me kryetarin e qytetit, peshkopin, rektorin e universitetit, u takova edhe me organizatat e shoqërisë civile dhe përfaqësuesit e mediave që veprojnë këtu, vizitova fshatin Tërnavë e Madh dhe atje takova të rinj të mrekullueshëm që janë realisht duke u përpjekur të rifreskojnë komunitetin e tyre. Kam qenë edhe në Arkivin Historik, shumë, shumë aktivitete, kam kaluar nja dy ditë fantastike – theksoi ai.

Ajo që ka dëgjuar për këtë pjesë të Serbisë dhe Nishit është se ushqimi është i shkëlqyeshëm, thotë se e ka parë vetë, dhe një nga pjatat e preferuara të familjes së tij janë qebapët, dhe jo rastësisht, sepse 5 vite më parë, ambasadori Ferguson e kreu këtë detyrë në Bosnje dhe Hercegovinë ku lindi vajza e tij më e vogël.

Edhe pse sapo ka marrë detyrën, tashmë e flet shumë mirë serbishten, ndaj ndjekësve të tij në rrjetet sociale shpesh i drejtohet në gjuhën tonë dhe ka theksuar se edhe familja e tij e do këtë rajon dhe se mezi prisnin të ktheheshin së bashku në Ballkan.

– Familja ime dhe unë e duam këtë rajon, ne i duam njerëzit në këtë rajon, ata janë shumë të ngrohtë dhe mikpritës dhe ne me të vërtetë kujdesemi për të ardhmen dhe suksesin e këtij rajoni, kështu që ishim të kënaqur që na u dha mundësia të ktheheshim. Mendoj se ajo që dua të bëj, si ambasador britanik, është të përpiqem të ndërtoj një marrëdhënie vërtet moderne, energjike, pozitive me Serbinë, me fokus në të ardhmen. Tashmë ka kaq shumë gjëra emocionuese që po ndodhin tani, në tregti dhe shkëmbim kulturor, por mendoj se mund të bëjmë shumë më tepër. Pra, kjo është në të vërtetë ajo ku unë do të fokusohem – shpjegoi ai.

Qëllimi i tij gjatë mandatit 4-vjeçar është të përmirësojë reputacionin e Mbretërisë së Bashkuar në Serbi dhe anasjelltas, dhe theksoi se beson se ka shumë fusha dhe mundësi për bashkëpunim ndërmjet serbëve dhe britanikëve dhe se po ashtu sheh potencialin për këtë në jug të Serbisë.

– Ambasada britanike ndodhet në Beograd, por ne jemi kudo në Serbi – përfundoi Ferguson.

Në emision, ambasadori foli edhe për gjendjen e demokracisë në Serbi, qëndrimin e tij për integrimin evropian të Serbisë nga perspektiva e vendit ku zyrtarisht përfundoi Brexit 3 vite më parë, për gjendjen dhe problemet e mediave lokale, si dhe trashëgimia kulturore britanike në Serbi, ndërsa intervistën e plotë mund ta ndiqni këtu:
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *