Bangkok: Grad kraljevske raskoši

Piše: Srbijanka Stanković

Bujanovac, 27. avgust 2023. Glavni grad Tajlanda, smešten na njegovoj istočnoj obali, nije samo poznata po svojim ogromnim neboderima, bučnim pijacama i aromatičnoj uličnoj hrani. Bangkok je takođe grad bogate istorije i kulture. Metropola i srce Tajlanda, mesto gde turisti mogu doživeti najživopisnija iskustva.

Kraljevska raskoš prestonice Tajlanda ostavlja bez daha putnike koji iz svih krajeva sveta dolaze u posetu ovoj zemlji na jugoistoku Azije. Na svakom koraku vidljiv je uticaj bogate tajlandske tradicije koja je u velikoj meri vezana za kraljeve i vladarske porodice koje su upravljale ovim podnebljem. Poseta Bangkoku i obilazak najvećih znamenitosti i događaja u ovom gradu će definitivno upotpuniti vaše nezaboravno putovanje na Tajland, a turisti koji su već bili tamo ističu da je to grad koji jednostavno ne smete zaobići jer ćete jedino na taj način moći da vidite i osetite svu raskoš ove prelepe zemlje.

Grand Palace, biser tajlandske arhitekture

Velika palata (Grand Palace) predstavlja najpoznatiju građevinu u Bangkoku. Smeštena je u srcu grada i često je nazivaju “biserom tajlandske arhitekture”. Ona je simbol monarhije, tradicije i kulture, ne samo Bangkoka već i čitave zemlje. Često je jedan od glavnih aduta u promociji Tajlanda kao svetski poznate turističke destinacije.

To je impozantan kompleks koji obuhvata hramove, dvorane, paviljone i prelepe vrtove. Izgrađen je 1782. godine kao rezidencija sijamskih  kraljeva i u tu svrhu služio je više od 150 godina (Sijam – stari naziv za Tajland koji su koristili Kmeri). Prostire se na površini od 218.000 m2, opasane zidinama ukupne dužine gotovo 2 km.

Deo koji se posebno ističe je hram Wat Phra Kaew. Sam hram je ukrašen zlatnim detaljima i slikama koje prikazuju scene iz hiunduističkih mitova. U njemu se nalazi i najsvetija statua u zemlji, Smaragdni Buda.

Jedna od glavnih turističkih atrakcija Bangkoka delimično je otvorena je za posetioce i to u vreme od 8:30 do 15:30 časova, a cena ulaznice je 15 dolara. Važno je naglasiti da postoji kodeks oblačenja, pa iz poštovanja prema religiji, ali i da biste se vi prijatnije osećali pažljivo birate odeću. Najbolje je da to bude garderoba od pamuka i lana koja obavezno mora da prekriva ramena, ruke i noge. To znači da nema prsluka, kratkih košulja i pantalona ili mini suknji.

Kraljevske ceremonije

U Bangkoku se priređuje veliki broj kraljevskih ceremonija koje su duboko ukorenjene u tajlandskoj kulturi i tradiciji. One ne samo da slave bogato nasleđe monarhije, već odražavaju duh zajedništva i tako snaže nacionalni identitet.

Jedna od najvećih ceremonija je proslava rođendana tajlandskog kralja koja se održava 28. jula svake godine. Tog dana čitav grad je spektakularno okićen, a vatromet i koncerti sa svetlosnim efektima koji paraju nebo su neponovljiv spektakl za svakog turistu koji poseti Bangkok.

Venčanja članova kraljevske porodice takođe su značajni datumi i ceremonije koje privlače veliku pažnju i interesovanje javnosti. Osim samog čina venčanja, to je i prilika da narod pokaže dobrodošlicu novim članovima porodice, ali i iskaže svoju sreću. Cela ceremonija obiluje tradicionalnim obredima.

Royal Ploughing Ceremony ili Kraljevska ceremonija oranja je takođe važan događaj koji označava početak sezone obrade pirinčanih polja. Ova tradicija stara je preko 700 godina i njome se ističe značaj poljoprivrede u Tajlandu. Centralnu ulogu u ovoj ceremoniji ima sam kralj, ali u njoj učestvuju i svi ostali članovi vladajuće porodice. Na ovaj dan sprovode se tradicionalni obredi kojima se simbolično prikazuju tamošnji načini obrade zemlje i pripreme za setvu.

Još jedan velika zabava koja se tradicionalno priređuje širom Tajlanda je Songkran – tajlandska Nova godina ili Festival vode. Tajlanđani Novu godinu slave u proleće, u prvoj polovini aprila, a sam novogodišnji festival organizuje se od 12. do 16. aprila. Tokom trajanja praznika ljudi se prskaju vodom, pevaju, igraju i raduju se početku nove godine. Kako kralj ima jako važnu ne samo političku već i kulturološku ulogu u zemlji, i tokom ove ceremonije njemu je posvećeno centralno mesto. On daje blagoslov i podršku narodu.

Vimanmek Mansion, najveća palata od drveta na svetu

Vimanmek Mansion ili Vimanmek Royal Palace je kraljevska palata izgrađena 1900. godine za kralja Ramu V (Chulalongkorn) i njegovu porodicu. Karaktriše je viktorijanski stil gradnje u kombinaciji sa elementima tajlandske arhitekture.

Ovo velelepno zdanje izgrađeno od tikovine, jednog od najskupljih vrsta drveta koje se koriste u građevinarstvu. Vimanmek je najveća drvena palata na svetu, a interesantan je podatak da za njenu izgradnju nije upotrebljen nijedan ekser. Ovaj, za to dobra inovativni pristup u građevinarstvu, rezultirao je izuzetnom čvrostoćom i estetikom.

Palata ima 3 sprata i sastoji se od 72 sobe različitih boja, a svaka od njih je ukrašena autentičnim nameštajem, umetničkim delima i predmetima iz vremena vladavine Rame V. Unutrašnjost palate oslikava raskoš i eleganciju sijamskog društva tog doba i živote članova kraljevske porodice.

Danas je pretvorena u muzejski kompleks kojim se turisti mogu prošetati i proći kroz trpezariju, radne prostorije, privatne odaje Rame V i videti mnoge predmete koji oslikavaju život tog vremena. Unutar kompleksa takođe postoje mali vrt i kafić gde posetioci mogu da se opuste i uživaju u jedinstvenom ambijentu.

Ayutthaya, prestonica starog Tajlanda

Ako odlučite da posetite Bangkok, nemojte propustiti priliku da obiđete Ajutaju, staru prestonicu kraljevine Tajland, odnosno tadašnje Ayutthaya Kraljevine. Ajutaja se, zbog svog geografskog položaja i lokacije na mestu na kome se susreću tri reke, često naziva i Venecija istoka. Lokalitet je smešten na oko 70 kilometara severno od Bangkoka.

Osnovan oko 1350. godine, ovaj grad je veoma brzo postao centar trgovine, umetnosti i kulture. Njegova moć i uticaj su rasli tokom vekova a na svom vrhuncu bio je jedan od najvećih i najbogatijih gradova sveta. Ipak, tokom 1767. godine uništen je od strane burmanske vojske tokom njene invazije. Palate i hramovi sa monumentalnim skulpturama uništeni su i opljačkani, a sam grad je pretvoren u ruševinu. To je ujedno bio i kraj perioda Ayutthaya kraljevstva. Danas ostaci starog grada čine vredno arheološko nalazište koje je uvršteno na UNESCO listu svetske baštine.

Kroz svoje kraljevske tradicije, ceremonije i bogato nasleđe grad Bangkok čuva duh prošlosti i najveći je svedok tajlandske kulture i istorije. Prestonica Tajlanda nas uči da se vrednosti prošlosti i sadašnjost mogu harmonično spojiti. Zato, ako nekada otputujete u jugoistočnu Aziju i na Tajland, obavezno posetite i Bangkok.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *