Iz Bujanovca osmoro kandidata za poslanike, ali realne šanse ima samo Kamberi

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. novembar 2023. Na parlamentarnim izborima 17. decembra kandidovano je osmoro Bujanovčana na četiri izborne liste, ali realnu šansu da se domogne poslaničkog mandata ima samo Šaip Kamberi, nosilac i prvi na listi koalicije albanskih stranaka okupljenih oko njegove Partije za demokratsko delovanje (PDD). Na ovoj listi je još četvoro Bujanovčana, na trećem, petom, osmom i devetom mestu.

Bujanovački Srbi će posle devet godina svakako ostati bez predstavnika u Narodnoj skupštini. Naime, trebalo bi da se desi čudo pa da neko od troje kandidovanih bujanovačkih Srba postane poslanik. Najbliži tome, ako se gleda samo pozicija na izbornoj listi, jeste Goran Kostić iz Lopardinca, kao 22. na izbornoj listi doktora Branimira Nestorovića „Mi – Glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović“. Nestorovićeva Grupa građana prvi put izlazi na izbore.

Bujanovac dobio još jednog kandidata za poslanika, Kostić na listi dr Nestorovića

Inače, Slavoljub Ristić je 148. na listi koalicije Nada, koja je na prošlim izborima osvojila 15 poslaničkih mesta, a Gordana Tasić 239. na listi radikala, koji nisu uspeli da pređu cenzus prošle godine.

Šaipu Kamberiju je za poslanički mandat prošle godine, na izlaznost od 58,6 odsto i 11 lista koje su ušle u parlament, bilo potrebno 10.165 glasova, koje je njegova lista konačno osvojila posle četiri ponavljanja glasanja na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu.

Za liste koje imaju status manjinskih, kao što je „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“ ne važi cenzus od 3 odsto, već takozvani prirodni prag. Na broj poslaničkih mesta utiču i rezultati ostalih lista.

Tako je na izborima 2020. godine (izlaznost 49 odsto), albanskim strankama ujedinjenim na jednu listu, za tri mesta u Skupštini bilo dovoljno 26.437 glasova.

Kamberiju svakako ne ide u prilog što albanske stranke ponovo izlaze na izbore u dve kolone, odnosno što pored koalicije koju predvodi, albanski birači mogu da glasaju i za listu „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, njegovog velikog političkog protivnika Šćiprima Arifija iz Preševa.

Proglašena i druga albanska lista, Alternativa skupila potpise na vreme

Takođe, šanse za još jedan mandat u Skupštini Srbije umanjuje i činjenica da je Kamberijeva koalicija okrnjena, jer sada u njoj nema Demokratske partije Nagipa Arifija, koji svakako ima respektabilan broj glasača u opštini Bujanovac.

Za Nagipa Arifija se spekulisalo da će promeniti stranu za ove izbore i formirati koaliciju sa Alternativom za promene Šćiprima Arifija, ali je on prošle nedelje doneo odluku da uopšte ne učestvuje na izborima.

Ipak, pored svega toga, Kamberi ima realne šanse da 17. decembra osvoji još jedan poslanički mandat. Realno je i da on ponovo bude jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, imajući u vidu da je Alternativina lista prošle godine dobila svega 3.200 glasova.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *