MUP Srbije: Novi uređaji za kontrolu brzine vozila

Resorno ministarstvo podseća da je nabavilo 51 uređaj za merenje brzine kretanja vozila sa računarskom opremom pomoću koje će se sakupljati i analizirati podaci o saobraćajnim nezgodama

BUJANOVAC, BEOGRAD, 18. avgust 2017. (foto: MUP) – Na putevima Srbije od ponedeljka će početi pojačana kontrola brzine kretanja vozila, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Resorno ministarstvo podseća da je nabavilo 51 uređaj za merenje brzine kretanja vozila sa računarskom opremom pomoću koje će se sakupljati i analizirati podaci o saobraćajnim nezgodama kako bi se smanjio broj povređenih i poginulih na putevima u Republici Srbiji.

– Nove uređaje za merenje brzine prati računarska oprema pomoću koje možemo da preuzimamo podatke sa svih radarskih uređaja u Srbiji koje ćemo ukrstiti sa podacima o saobraćajnim nezgodama, a sve u cilju kako bismo usmerili rad saobraćajne policije i smanjili broj poginulih i povređenih na putevima“, rekao je načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov.

 U slučaju da utvrdimo da policijski službenici radarske uređaje nisu pravilno podesili biće sankcionisani – naglasio je Arsov

Prema njegovim rečima, analizom preuzetih podataka moći će i da se utvrdi na kojoj lokaciji su policijski službenici koristili radare i da li su bili pravilno podešeni.

– U slučaju da utvrdimo da policijski službenici radarske uređaje nisu pravilno podesili biće sankcionisani – naglasio je Arsov.

Prema podacima Uprave saobraćajne policije nepropisna brzina je jedan od uzroka u više od 50 procenata saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. Takođe, kako je načelnik Uprave saobraćajne policije rekao, analize Evropske komisije ukazuju da pored neprilagođene brzine, vožnja pod dejstvom alkohola i nekorišćenje sigurnosnih pojaseva su glavni problem bezbednosti saobraćaja.

Arsov je najavio da će od 21. do 27. avgusta na putevima Evrope i Srbije, odnosno na teritoriji zemalja članica TISPOL-a, biti organizovana akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila. U tom periodu, u Srbiji će svakodnevno i tokom noći biti merena brzina kretanja vozila.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *