Dr Jovana Antić: Kovid ambulanta Bujanovac, na prvoj liniji fronta

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 16. april 2020. Lekar bujanovačkog Doma zdravlja dr Jovana Antić,  sa prve linije borbe protiv korona virusa, covid ambulante i Službe hitne pomoći, poručuje građanima „budite svesni, hrabri, smireni, posvećeni porodici,vodite računa o higijeni i ostanite kod kuće“.

Dr Antić i njene kolege iz Službe hitne pomoći, pored redovnih smena, od izbijanja pandemije dežuraju i u specijalnoj respiratornoj ambulanti u Domu zdravlja.

Kao što je već poznato, imali smo nekoliko sumnjivih slučajeva, od kojih se za četvoro ispostavilo da su pozitivni na covid-19. Transporte suspektnih na koronu smo obavljali do Vranja ili  Niša, pod punom opremom kako rade i u drugim zdravstvenim ustanovama. Sada imamo sve od opreme skafandere,vizire, naočare, tako da kao DZ u malom mestu, sa , na sreću, malim brojem zaraženih, imamo opremu za ozbiljnu borbu sa virusom – kaže dr Antić.

Služba hitne pomoći, kako kaže doktorka, oduvek preopterećena brojem pacijenata, ima novi sistem rada zbog korone.

SVE VESTI O KORONA VIRUSU VEZANE ZA BUJANOVAC, MOŽETE PRATITI NA NAŠEM LINKU KLIKOM OVDE!

Pacijentima se najpre putem telefona uzima anamneza i daju saveti za stanja koja nisu hitna i životno ugrožavajuća.

-Ukoliko je nesto ozbiljnije,odnosno urgentno, hitna služba radi svoj posao. Urgentni slučajevi neće nestati zbog korone, tako da teške povrede, slučajeve infarkta i slično rešavamo pravovremeno i profesionalno, kao i uvek do sada – kaže ona.

Za zloupotrebe hitne službe od strane građana, pojave na koju su lekari mnogo puta ukazivali, uvedena je nulta tolerancija.

Bilo je mnogo slučajeva kada su zloupotrebljivani resursi službe. Od proglašenja vanrednog stanja i uvođenja policijskog časa dešavalo se da nas građani zovu i prijavljivljuju lažne simptome i onda izađemo na teren za slučaj koji ni po čemu nije hitan, a tek nije za pregled na terenu. Bilo je i neprijatnih situacija kada smo morali da tražimo asistenciju policije. I tako će biti svaki put,  zloupotreba će biti pravovremeno prijavljena. Sada postoje prioriteti koji se moraju poštovati i odstupanja od toga nema – ističe dr Antić.

Ona i njene kolege lekari i medicinski tehničari se, kako kaže, maksimalno trude da pod velikim stresom i pritiskom obave sve svoje dužnosti i obaveze, a da pritom ne ugroze sebe i ljude sa kojima rade, kako ne bi bili sprečeni da budu od pomoći  i koristi onima kojima je to najpotrebnije.

Ovo je jako težak i naporan period za sve nas. Imajuci u vidu drugačiji način rada u posebnim uslovima, kretanje i aktivnosti kada je ostalima zabranjeno. Odlazak kući i briga da ne ugrozimo najblize. Verujte jako smo umorni, pod stresom i pritiskom. Zbog toga i stalno apelujemo na ljude -ostanite kod kuće zbog sebe, zbog najbližih, zbog najstarijih, zbog nas. Hajde da se svi zajedno udružimo u ovoj borbi, da nesebično doprinesemo svako na svoj način, kako bi se sto pre ova situacija završila, kako bi zaraženi kao pobednici izašli sa klinika, kako bi smrtnost bila najniža moguća, kako se nikada više ne bi našli u ovakvoj situaciji – poručila je doktorka.

 

 

 

 

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *