Mini šengen, u Albaniju samo sa ličnom kartom

Bujanovac, 9. novembar 2020. (Foto arhiva printskrin) – Beograd, Skoplje i Tirana, na onlajn video-konferenciji o „malom Šengenu“, potpisali su međudržavni Sporazum Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartom, kao i memorandum o zajedničkoj borbi protiv korone.

Memorandum i Sporazum su potpisani u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a potpisali su ih premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije – Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama, prenosi RTS.

Predsednik Vučić istakao je da saradnja u borbi protiv korone i slobodno kretanje građana nije samo politička inicijativa, već će ona, kaže, doneti veće uspehe u ekonomiji i veće poverenje građana u svoje države.

„Dobar početak je pola uspeha“, kaže Vučić i dodaje da ovo nije završetak, već početak rada tri zemlje u korist svih građana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da su sporazumi između Albanije, Severne Makedonije i Srbije o saradnji u borbi protiv virusa korona i o slobodnom kretanju samo uz ličnu kartu, sporazumi čiju će konkretnu korist osetiti građani sve tri zemlje, i doneti im dodatnu sigurnost.

To će, kako kaže, doneti dodatnu sigurnost građanima, jer zdravlje i bolesti ne poznaju nacionalne i državne razlike i granice.

Kako je primetio, sada, kada smo i formalno rešili prepreke, da građani Srbije mogu sa ličnom kartom u Albaniju, biće mnogo više turista Albanaca u Nišu i Beogradu, ali i mnogo više Srba koji hoće da vide Drač, Tiranu, Valonu, kao što vole da idu u Skoplje, Ohrid.

Rama je istakao da je značajno za Albaniju što je i sa Srbijom postigla sporazum o prelasku granice samo sa ličnom kartom.

„Veoma pozitivan korak je i saradnja u deljenju informacija, iskustava, ali i tereta, kada je reč o borbi sa kovidom 19“, naglasio je Rama.

Izrazio je zadovoljstvo što će se Priština pridružiti inicijativi „mini Šengen“, kao i očekivanje da će to definitivno učiniti i BiH i Crna Gora, kako bi svi zajedno mogli da idemo ka zajedničkoj budućnosti.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je danas sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i albanskim premijerom Edijom Ramom potpisan memorandum koji će dodatno olakšati život građana tri zemlje i postaviti osnov za ekonomsko oporavljanje.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *