EU traži da bokseri Kosova učestvuju na šampionatu u Beogradu

Bujanovac, 26. oktobar 2021. Stav Evropske unije je da Kosovu treba dozvoliti učešće na ravnopravnoj osnovi na Svetskom prvenstvu u boksu, koje se održava u Beogradu.

-EU u potpunosti podržava stanovište Međunarodne bokserske federacije da delegacija Bokserskog saveza Kosova ne treba da bude tretirana drugačije od bilo kog člana Federacije i da Kosovu treba da se omogući da učestvuje na ravnopravnoj osnovi“, navode iz EU za prištinski Lajmi.net.

Ranije je objavljeno da je kosovskim bokserima zabranjeno da uđu na teritoriju Srbije i učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu 2021. u Beogradu.

Iz EU naglašavaju da se dugoročna normalizacija odnosa i trajno pomirenje ostvaruje kroz intelektualne, kulturne, sportske i umetničke interakcije, koja je neophodna za izgradnju međusobnog razumevanja.

-Vlasti na svim nivoima ne bi trebalo da štede napore da obezbede da se takve razmene odvijaju redovno, bez smetnji – dodaje se u odgovoru.

Delegacija Bokserskog saveza Кosova, navodi prištinski portal,  tri puta je pokušavala da uđe na teritoriju Srbije, čak i bez simbola Kosova, ali im to nije dozvoljeno.

Potom je usledila reakcija Međunarodne bokserske federacije, iz koje su poručili da su uvereni da će svi sportisti na Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu biti tretirani jednako, navodeći da u skladu sa tim pokušavaju da omoguće da kosovski bokseri učestvuju na prvenstvu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *