U njihovim patikama: „Svetosavci“ razbijaju predrasude o migrantima

Piše: I. Jovanović

Bujanovac, 27. mart 2023. Učenice drugog razreda Srednje škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, Ana Stojanović i Isidora Tomić, sa nastavnicom Aleksandrom Bojković, učestvovale su u subotu na radionici „U njihovim patikama”, održanoj u Beogradu, namenjenoj podizanju svesti učenika i profesora srednjih škola o potrebama i potencijalima izbeglica.

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), uz podršku Ministarstva prosvete Srbije, već drugu godinu za redom pokreće program „U njihovim patikama“ koji ima za cilj bliže upoznavanje sa problemima sa kojima se suočavaju izbeglice u Srbiji.

-Na vebinaru je bilo osamdeset škola iz čitave Srbije, a pisanjem projekta o aktivnostima koje bi sprovodila svaka škola odabrano je 13 škola iz deset gradva Srbije, među njima i naša škola „Sveti Sava“, koju su predstavljale učenice drugog razreda Ana Stojanović i Isidora Tomić – kaže za naš portal Aleksandra Bojković, nastavnica medicinske grupe predmeta u SŠ „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Za većinu učesnika, kako kaže, radionica je bila prilika za prvo upoznavanje sa izbeglicama, pa su mogli da iz prve ruke čuju kroz šta su sve prošli ljudi koji su bili prinuđeni da napuste svoje domove.

-Radionici su prisustvovala i deca izbeglice iz Sirije i Avganistana, koja su prepričavala svoje iskustvo o tome kako su morala da beže, gde su bežala, koliko dugo su u Srbiji i o svemu onome što čini njihov život – kaže Bojkovićeva.

Preko video poziva obratila im se i Branka Katić, koja je predstavnica UNHCR-a i pravnik za prava izbeglice i migranata Nikola Kovačević.

-Učenice kažu da im je bilo lepo i zanimljivo, upoznale su nove drugare, ali ono što bih izdvojila kao najjači utisak je to što su mi rekle da razmišljaju da se druže sa izbeglicama koje su tu kod nas u Bujanovcu, jer su razbile sve predrasude koje su imale vezane za ovu osetljivu grupu – kaže Bojkovićeva.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *