Narodni heroji dobijaju novi spomenik na Kiseloj vodi (FOTO)

Na ovom mestu su fašistički agenti streljali Josifa Janjića i Aleksandra Stankovića

BUJANOVAC, 20. mart 2019. – Spomenik Aleksandru Stankoviću i Josifu Janjiću na Kiseloj vodi, skojevcima streljanim 1943. na tom mestu , srušen je već desetak godina, ali sada iz SUBNOR-a najavljuju kompletnu restauraciju i sređivanje okoline pa ova destinacija ponovo može da postane jedno od omiljenih izletišta Bujanovčana.

Okolina spomenika sa česmom iz koje ističe kisela voda, danas deluje malo je reći žalosno.

Slova na spomeniku su gotovo nevodljiva, stepenište urušeno, kao i zid u rupi oko česme, rastinje je nesređeno a gomilice smeća i plastičnih kesa kao tužni dekor samo dopunjuju opštu sliku naše nebrige i zaborava.

Bujanovački skojevci (Za mlađe čitaoce SKOJ- Savez komunističke omladine Jugoslavije), koje su tu krajem 43. streljali okupatori, bez obzira na ideologiju i ostale predrasude, to svakako nisu zaslužili. Da, vremena se menjaju, ali vaš reporter pamti kada je obilazak ove destinacije bio sastavni deo školskog plana i programa, a kasniji odlasci na Kiselu vodu uvek imali lep povod.

Bujanovački skojevci to nisu zaslužili

Božidar Nedeljković, predsednik SUBNOR-a (Savez udruženja boraca narodno-oslobodilačkog rata) najavljuje da će sa dolaskom lepog vremena i spomenik na Kiseloj vodi sa okolinom dobiti novi izgled.

Prema njegovim rečima, kod kamenoresca je već poručena mermerna ploča koja će biti nalepljena na stari spomenik:

Odlučili smo se za mermernu ploču sa slovima u zlatotisku, dimenzija 91 x 67 cm, koja će biti nalepljena na stari, sada oboreni spomenik. Cena ploče je 25.000 dinara a očekujem da će ukupni radovi koštati najmanje 500 evra jer su neophodni i građevinski radovi na stepeništu i u rupi u kojoj je česma, kao i na postamentu, kaže Nedeljković.

On priznaje da spomenik desetak godina stoji oboren jer SUBNOR nije imao para za radove:

Uputili smo zahteve za pomoć mogućim donatorima, zatim lokalnoj samouporavi, i neki su se već odazvali i obećali podršku. Uglavnom, novac sada imamo i uskoro kreću radovi, kaže Nedeljković.

Mnogi simboli i spomenici iz Drugog svetskog rata su u jadnom stanju: Nedeljković

Predsednik SUBNOR-a kaže da ne zna kako je spomenik oboren, ali dodaje kako nije siguran da je pao sam od sebe i zuba vremena:

Mnogi simboli i spomenici iz Drugog svetskog rata su u jadnom stanju. Sramota je kako izgleda bista Karpošu u Biljači, a biste u parku Josifu Janjiću, Aleksandru Stankoviću i Stojanu Vasiljeviću obarane su nekoliko puta, podseća Nedeljković.

Josif Janjić zadržao je svoju ulicu koju u Bujanovcu zovu i Crkvena, ako i Aleksandar Stanković koji je, međutim, posle 1991, u doba nacionalnog zanosa i srpskog prosvećenja, Svetom Savi ustupio ime srednje škole.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *