Nova sistematizacija u Komunalcu: Mesar na poslovima naplate, reklamacije i analize

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 5. jul 2019. –  Nova sistematizacija radnih mesta u JP Komunalac predviđa poslove i radne zadatke za 172 radnika – 6 više od maksimalnog dozvoljenog broja zaposlenih – a propisuje, pored ostalog, da poslove stručnog saradnika na reklamaciji, naplati i analizi obavlja radnik koji je po struci mesar.

Opštinsko veće je u petak dalo načelnu saglasnost na sistematizaciju, obavezavši rukovodstvo preduzeća da ispravi pomenute „nedostatke“.

„Što se tiče broja radnika, dobili smo uveravanja da će višak biti regulisan tzv. prirodnim odlivom, odnosno odlaskom petoro radnika u penziju do septembra“, rekao je predsednik opštine Šaip Kamberi.

Za zamenika predsednika Stojanču Arsića, pravilnik o sistematizaciji je problematičan u domenu rasporeda zaposlenih na osnovu njihove stručne spreme.

„Mesar sa trećim stepenom vam je stručni saradnik za reklamaciju, naplatu i analizu, mislim da tom zaposlenom treba da promenite radno mesto“, rekao je on.

Dva reprezentativna sindikata radnika u Komunalcu ukazala su lokalnoj samoupravi na nezakonitost u donošenju novog akta i zahtevali njegovo povlačenje.

Sindikati su opštinskim vlastima dostavili dopise u kojima rukovodstvo firme upozoravaju da Pravilnik ne predviđa radna mesta za radnike koji su odlukom Apelacionog suda vraćeni na posao nakon radnog spora.

“Ovo će pokrenuti nove tužbe, od radnika koji su već dobili sporove, ali i od drugih zaposlenih, kojima će biti promenjeno radno mesto, što će proizvesti novu štetu za JP Komunalac”, kaže se u jednom od dokumenata, u koje su Bujanovačke imale uvid.

Kako navode sindikalne organizacije, posebno je pitanje što Pravilnik predviđa manje radnih mesta u odnosu na trenutni broj radnika.

“Primetili smo i da je nova sistematizacija rađena na bazi stručne spreme radnika kojima će biti uručeni Aneksi  (posebno je zanimljivo da ste za radno mesto stručni saradnik na reklamaciji, naplati i analizi predvideli III stepen stručne spreme i zanimanje mesar), a ne na osnovu Uredbe o katalogu radnih mesta u javnim službama”, navodi se u dopisu.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *