Obeležavanje 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski počelo u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. februar 2020. Izložba „Duhovno i kulturno blago prepodobnog Prohora Pčinjskog“, koju su povodom 950 godina manastira Sveti Prohor Pčinjski priredili vranjska Eparhija i Narodni muzej, svečano je otvorena u petak u bujanovačkom Domu kulture „Vuk Karadžić“.

-Obeležavanje ovog jubileja počinjemo baš u Bujanovcu,  uoči Dana državnosti Srbije.  Ova lepa izložba pokazuje samo delić onoga što je ostalo od velikog bogatstva tog svetog mesta, u koje su naši preci 1000 godina ulagali sebe i svoju veru pokazivali – rekao je vladika vranjski Pahomije na otvaranju izložbe.                                                                                           

Po njegovim rečima, istorija manastira Sveti prohor Pčinjski teška je kao i istorija srpskog naroda na ovim prostorima.

-Počev od Kosovskog boja, pa sve kroz istoriju obeleženu ropstvom našega naroda, svi ti stadiumi su pratili i manastir koji je našim precima davao snagu Duha svetoga da izdrže to stradanje i tu muku – rekao je vladika.

Kustos Narodnog muzeja u Vranju Jelena Atanasović, autorka izložbe uz arhimandrita Metodija Markovića, igumana manastira, poručila je prisutnima da je cilj postavke da ukaže na izuzetan značaj i lepotu ove svetinje juga Srbije koja živi skoro čitav milenijum.

Na panoima su prikazane slikane kompozicije najstarijih slojeva živopisa iz 14. i 15. veka, zatim pozniji slojevi slikarstva, kao što je ono sa početka 17. veka koje se nalazi u Bogorodičinoj kapeli, kao i slikarstvo iz 19. veka koje krasi kivot Svetog oca Prohora.                                                                               

Posetioci izložbe će imati priliku da vide i ikone, za koje Atanasović kaže da lepotom  svedoče o različitim fazama duhovnog života manastira, dok su u vitrinama izloženi relikvijari, odnosno kutije za mošti, prestoni krstovi i nekoliko retkih bogoslužbenih knjiga iz perioda od 18. do 20. veka. koje su deo manastirske biblioteke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, ustanova i veliki broj građana.

Postavka će u maloj sali Doma kulture biti izložena do kraja naredne nedelje.

 

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *