Ministarka Obradović: Cakaj neće biti počasni građanin Bujanovca zato što je protivnik Srbije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. novembar 2020. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije  odbilo je predlog albanske većine u bujanovačkoj Skupštini da se ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj proglasi počasnim građaninom Bujanovca.

Ministarka Marija Obradović je to saopštila u četvrtak u Skupštini Srbije, a u obrazloženju svoje odluke  je navela da čovek koji je otvoreno protiv Srbije ne može da bude počasni građanin u jednoj od opština u zemlji.

Inicijativu za proglašenje Cakaja počasnim građaninom podržalo je 26 odbornika iz albanske zajednice na sednici Skupštine 16. novembra.

– Cakaj je rekao da je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji Srbija  odgovorna za ubistvo više hiljada Albanaca, za masovnu deportaciju više od milion ljudi, milione dolara štete i da to nisu pojedinačni slučajevi, već da je to radila srpska država – rekla je Obradović.

Ona je ocenila da nije prvi put da politički predstavnici Albanaca provociraju, ali da ne želi da njenu odluku neko shvati kao potpirivanje netrpeljivosti između Srba i Albanaca, već da se radi o zdravom razumu.

Gent Cakaj jeste mnogo učinio za Albance, dodala je, ujedinio ih je, i za njih jeste počasni građanin, ali  to može da bude na nekom drugom mestu, a ne u jednoj opštini u Srbiji, podsetivši da u Bujanovcu živi 42 odsto nealbanskog stanovništva koje niko ne spominje.

-To je čovek koji želi da nastavi ono što je uradio na Kosovu i Metohiji,  koji se bori da Srbi ne dobiju ono što im pripada. Ne mogu da dozvolim da to čini i u Bujanovcu – naglasila je ministarka.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *