Žene sa sela zaslužuju dostojanstven život

Bujanovac, 16. oktobar 2023. (foto: Dejan Urošević/JV) – Žene koje se bave poljoprivredom, stočarstvom, kućnim poslovima, brinu o svim članovima seoskog domaćinstva, nemaju socijalno, penzijsko, često ni zdravstveno osiguranje, pišu Južne vesti. Žene na selu su najčešće društveno nevidljive i nalaze se u lošem materijalnom položaju iako imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, smatra zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 15. oktobra, Međunarodnog dana žena koje žive na selu, koji se obeležava 15. oktobra, o njihovom položaju govorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Žene na selu su najčešće društveno nevidljive i da se nalaze u lošem materijalnom položaju, zato apelujem na nadležne organe da učine dodatne napore kako bi se unapredio položaj žena koje žive na selu, posebno onih starijih – kaže Pašalić.

On dodaje da država njima mora da se obezbedi dostojanstven život.

Žene na selu imaju ključnu ulogu u opstanku i razvoju ruralnih sredina, a opet su neravnopravne sa muškim članovima društva. To su naše majke i naše bake, i mi smo u obavezi da im obezbedimo dostojanstven život i stvorimo mogućnosti da u potpunosti ostvaruju svoja prava – ističe Pašalić.

Maja iz Žuželjice stigla pred Komunalac: Ovde ću da kampujem ako treba, tražim samo da mogu da se umijem i pijem vodu

Zaštitnik građana je naveo da su žene u seoskim sredinama socijalno isključene, da se nalaze u lošoj materijalnoj situaciji jer najčešće učestvuju u neplaćenom kućnom i radu na gazdinstvu i da imaju otežan pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama.

-U tom smeru, neophodno je da nadležni organi rade na razvijanju posebnih usluga i servisa podrške na lokalnom nivou. Takođe, veoma je važno raditi na podizanju svesti žena na selu o njihovim pravima i mehanizmima zaštite, kao i na njihovom osamostaljivanju i ekonomskom osnaživanju – navodi zaštitnik.

Kako su Južne vesti ranije pisale, penzioneri su na rubu egzistencije, a među njima ima mnogo onih koji žive od minimalne poljoprivredne penzije nešto veće od 17.000 dinara.

Ženi na selu je neophodna obavezna zdravstvena zaštita, obezbeđena minimalna zarada i penzijski staž, kao i ekonomska sigurnost, umesto penzije od oko 17.000 dinara. Dodaju da im je potrebno ohrabrenje i podrška, neophodno je da budu informisane, da poznaju i da štite svoja prava i status, kao i da im budu dostupne sve usluge kao i ženama u gradovima, a to je zadatak Ministarstva za brigu o selu kao i Ministarstva za brigu o porodici.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić je iz Svrljiga, gde je otvorila Sajam zimnice, poručila da se na ženama zasniva cela jačina društva, da one čine stub porodica, a porodice stub države.

Ovo je prilika da damo dodatni vetar u leđa našim damama, da pokažu koliko su vredne, sposobne, koliko mogu i znaju. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju će i u narednom periodu podržati sve pronatalitetne mere koje sprovodi opština Svrljig i mogućnost da žene sa sela, pored toga što brinu o svojim porodicama, imaju i svoje uspešne biznise – rekla je Kisić.

Ona je u Svrljigu rekla da Vlada Srbije svojim aktivnostima podržava ostanak ljudi na selu i da je to srž opstanka države, koja poštuje i čuva svoju tradiciju.

Pozorište: Dobre žene bujanovačke

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *