Azemović: Ministarstvo propisuje uslove, a ne Opština Bujanovac

Piše: N. Stevanović

Fazila Azemović

Bujanovac, 7. jul 2022. Opština ne može da ublažava uslove na javnom pozivu za firme koje se bave stolarijom, ugradnjom kotlova ili solarnih panela i drugih mera, jer ih propisuje ministarstvo i praktično su isti za sve na teritoriji cele zemlje, kažu u bujanovačkoj Opštinskoj upravi posle trećeg produžetka roka za prijavu firmi za učešće u Programu energetske sanacije.

Preduzetnici tvrde da je uslove teško ispuniti, dok Fazila Azemović, načelnica Odeljenja za investicije i razvoj, kaže da su uslovi zapravo već sada na nekom najosnovnijem nivou.

Jedan od problema predstavljaju neophodni atesti za proizvode, slažu se obe strane.

-Atest je obavezan iz prostog razloga što građani moraju da imaju određene garancije da će ono što će dobiti ispunjavati standarde i biti kvalitetno – kaže Azemović.

Ona je, inače, kreirala prijavu na osnovu koje je Opština Bujanovac dobila 9,3 miliona kroz Program energetske sanacije, a građanima će na raspolaganju biti ukupno 14,3 miliona.

Azemović kaže da nije u komisiji koja sprovodi konkurs za firme, ali da je obaveštena da ima prijava za pruženja usluga u zameni stolarije, ugradnji kotlova, pa i solarnih panela, ali da se do sada niko nije prijavio za izolaciju.

-To praktično znači da bi građani bili uskraćeni za ovu meru, za koju je obezbeđen novac, jer nemamo nijednog ponuđača. Rokovi se produžavaju po preporuci Ministarstva energetike i zaista se nadamo da će se povećati broj prijavljenih firmi, isključivo u korist građana koji će imati veći izbor, a za meru izolacije bilo kakvu priliku. Procena je da bi bilo zadovoljavajuće imati  po tri firme kao opciju na svakoj od mera, a na izolaciji makar jednu – kaže Azemović.

Dodala je da za Program energetske sanacije u opštini Bujanovac može da se prijavi firma iz bilo kog kraja zemlje i da nema „geografskih“ uslova, a opet nema zainteresovanih.

Situaciju u Bujanovcu je uporedila sa susednim Vranjem, ističući da je tamo postupak oko izbora firmi već okončan.

-Ponavljam uslovi su isti i očigledno postoje firme koje su zainteresovane za posao u Vranju – kaže Azemović.

Lokalne firme, na  drugoj strani, imaju računicu da im se ne isplati učešće u Programu.

-Na stranu i atesti, rokovi su vrlo rigidni, a postoji i mogućnost da ugovorimo cene za naše usluge, a u međuvremenu u današnje vreme krize naši troškovi porastu zbog poskupljenja energenata repromaterijala pa budemo na gubitku. Zato neka hvala – kaže vlasnik jednog preduzeća.

Da li je treći produžetak roka doneo nešto novo, odnosno povećanje broja prijavljenih firmi biće poznato već u petak.

Po izboru firmi koje će učestvovati u Programu, sledi konkurs za građane.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *