Nova pravila za ocenjivanje, izostanke i primedbe na račun nastavnika

Bujanovac, 13. februar 2024. Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisala je prošle nedelje novi Pravilnik o ocenjivanju u osnovnim školama, koji se tiče ocenjivanja vladanja, postupanja u slučaju odsustvovanja sa nastave, broja pisanih provera u jednoj nedelji, kao i postupanja škole u slučaju da polovina roditelja iznese primedbu na rad nastavnika ili stručnog saradnika.

U slučaju da roditelji više od polovine učenika iz istog odeljenja smatraju da određeni nastavnik nastavu i druge oblike obrazovno-vaspitnog rada, vrednovanje, praćenje, proveravanje i ocenjivanje učenika ne sprovodi u skladu sa zakonom i ovim pravilnikom, imaju pravo da se tim povodom školi obrate dopisom, a onda škola postupa po određenoj proceduri, prenosi Nova.rs.

Odeljenski starešina obaveštava nastavnika na kojeg se primedbe odnose, nadležno stručno veće i direktora. Stručno veće vrši uvid u dopis roditelja i ispituje nastavnika. Direktor, zatim, zajedno sa stručnim saradnikom i sekretarom razmatra mišljenje stručnog veća i donosi odluku o prihvatanju, odnosno odbijanju primedaba roditelja.

Ako je primedba bila osnovana izrađuje se plan pojačanog instruktivno-pedagoškog uvida u rad nastavnika. Ako roditelji koji su podnosioci dopisa nisu zadovoljni odlukom direktora, mogu se, od trenutka stupanja Pravilnika na snagu, obratiti nadležnoj školskoj upravi.

Novim Pravilnikom definiše se i obaveza škole prema učenicima koji su sa nastave bili opravdano odsutni od 11 do 15 radnih dana u kontinuitetu. Škola je za njih „dužna da napravi plan ocenjivanja i da o njemu obavesti učenika i roditelja, odnosno zakonskog zastupnika, imajući uvidu najbolji interes učenika“.

Godinama unazad se na početku svake godine organizuju se inicijalni testovi, koji nisu za ocenu (osim ako se učenik izuzetno pokaže), ali nastavnici nemaju obavezu ni da ih najave. Novi Pravilnik to menja. Inicijalne testove nastavnici će morati da najave tri radna dana pre planiranog održavanja.

Kada je reč o redovnim pisanim proverama, tu je takođe došlo do jedne promene. Do sada je svaki učenik mogao da ima najviše dve provere u toku jedne nedelje, a jednu proveru u danu. Novi Pravilnik predviđa da rasporedom može da se planira najviše jedna pismena provera u danu (kao i do sada), ali “pored jednog pismenog zadatka koji je propisan programom nastave i učenja za osnovno obrazovanje i vaspitanje za pojedine predmete, mogu da se planiraju još dve pismene provere u nastavnoj nedelji.”

„Odeljenjski starešina je obavezan da blagovremeno, a najmanje četiri puta u toku školske godine, na primeren način obaveštava roditelje o postignućima učenika, napredovanju, motivaciji za učenje i napredovanje, vladanju i drugim pitanjima od značaja za obrazovanje i vaspitanje. Obavezan deo obaveštenja roditelju, u delu vladanja, je obaveštenje o redovnosti pohađanja nastave, kao i izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere.” – predviđa novi Pravilnik.

Dalje, ako roditelj ne dolazi na roditeljske i individualne sastanke, odeljenjski starešina je dužan da ga blagovremeno, zvanično, u pismenoj formi obavesti o uspehu i ocenama, eventualnim teškoćama i izostancima učenika i posledicama izostajanja učenika i pozove ga na individualni razgovor.

„Ako se roditelj u roku od 15 dana od dana dobijanja poziva ne odazove na poziv, škola će o tome obavestiti nadležni centar za socijalni rad i zatražiti njegovo postupanje“, stoji u novom Pravilniku.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *