Kamberi: Vučić mi je ponudio da zajedno radimo na privatizaciji Bujanovačke banje

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 29. februar 2024. – Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi rekao je danas da ne postoje nikakve šanse da postane deo Vlade Srbije, jer Albanci neće da budu marionete kao što su, kako je naveo, predstavnici bošnjačke, mađarske ili hrvatske zajednice. Na konferenciji za medije, zakazanoj da bi izvestio javnost o čemu je razgovarao na konsultacijama o novoj vladi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kamberi je rekao i da Vučić traži dodatne konsultacije sa stranim partnerima o Planu od 7 tačaka.

Po pitanju privatizacije Bujanovačke banje rekao je da bi mogli zajedno da nađemo partnera koji će to da kupi“, naveo je Kamberi

Na pitanje novinara Bujanovačkih šta treba da se desi da on kao poslanik Skupštine Srbije podrži novu vladajuću većinu, Kamberi je kao uslov naveo početak sprovođenja Plana od 7 tačaka uz garancije međunarodne zajednice. Onda bi, kako je rekao, moglo da se razmotri da se u Skupštini podrže zakoni koji bi ubrzali proces evro integracija.

Međutim, ni u kom slučaju ne želimo da budemo deo vlade samo kao marionete, što se desilo Hrvatima u prošlom sazivu, ili što se dešava Bošnjacima sada i godinama unazad. Njihovo desetogišnje prisustvo u Vladi nije uticalo na poboljšanje ekonomskog položaja i prava bošnjačke manjine u Sandžaku. Uz to, popis stanovništva pokazuje da se za 10 godina za 50.000 smanjio broj Bošnjaka u Sandžaku – kaže Kamberi

Po njegovim rečima, slična situacija je i sa Mađarima, čiji predstavnici su takođe deo državne vlasti godinama, a njih je za 70.000 manje u odnosu na prošli popis.

-Bez konkretnog plana rešavanja problema Albanaca ne možemo da preuzmemo obavezu da budemo deo centralne vlasti. Obaveza države je da obezbedi uslove za integraciju – naglasio je Kamberi.

Završen sastanak Kamberija sa Vučićem: Evo šta je predsednik obećao jedinom poslaniku iz Bujanovca

Planom od 7 tačaka, koji je Vlada Srbije usvojila 2013. godine, predviđena je integracija Albanaca u državne institucije, ekonomski razvoj opština Bujanovac, Preševo i Medveđa, bezbednost ovog područja, pravo na službenu upotrebu jezika, pisma i nacionalnih simbola, decentralizaciju pravosuđa, unapređenje prava Albanaca u oblasti obrazovanja, kulture i informisanja, zdravstvene i socijalne zaštite.

Po Kamberijevim rečima, sa predsednikom Vučićem je razgovarao i o izostanku zapošljavanja Albanaca u Domu zdravlja u Preševu, iako je Vlada Srbije donela zaključak o tome, ali i o slučajevima na carini gde se zapošljavaju kadrovi sa strane.

-Na carini se čak ne zapošljavaju ni lokalni Srbi, već se dovode kadrovi sa strane, situacija oko prijema radnika u Domu zdravlja u Preševu je takođe poznata javnosti, međutim, predsednik Vučić, za kojeg verujem da zna sve što se događa, kaže da za ovo nije znao, pitao je kako je to moguće i tražio je objašnjenje od svojih saradnika. Na ovaj način je priznao da se ovde vodi pogrešna politika – rekao je Kamberi.

Dodao je da je predsednik najavio da će se lično angažovati i proveriti šta je sporno po pitanju zapošljavanja u Preševu na osnovu zaključka Vlade Srbije.

-Još jedna od tema bila je privatizacija Bujanovačke banje, kao i uvek kad razgovaramo sa predsednikom. On je sada rekao „hajde da nađemo partnera koji će kupiti to“, ali svaki inostrani partner koji dolazi u Srbiju dolazi ili kod predsednika ili u Vladu, pa ga oni preusmere gde bi mogao da investira. To je dakle odgovornost države, koja je do sada dovodila investitore samo do Vranja – rekao je Kamberi.

Predsednik Vučić je, kako kaže poslanik, za pitanja koja su pokrenuta tražio rok od 10 do 30 dana, nakon čega će predstavnici Albanaca dobiti konkretne odgovore.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *