E PREMTJA E MADHE – DITA MË PIKËLLUESE PËR KRISHTERËT, AGJËRIM ME BUKË DHE UJ

Bujanoc, 14 prill 2023. Besimtarët ortodoksë shënojnë sot të Premten e Madhe, ditën që simbolizon vuajtjen e Jezu Krishtit dhe kryqëzimin e tij në kryq në Golgotë. Është dita e zisë më të madhe të krishterë, e fundit e javës së Vuajtjeve, gjatë së cilës nuk bien kambanat e kishave, agjërohet dhe lyhen vezët e Pashkëve.
Sipas traditës, të Premten e Madhe, Jezusi u dërgua nga shtëpia e kryepriftit Kajafa te prokurori romak Ponc Pilati, i cili e dënoi atë të kryqëzohej në kryq. Jezusi, duke parë se çfarë po i bënin njerëzit dhe ushtarët, tha: “O Atë, fali ata se nuk dinë se çfarë po bëjnë”.
E Premtja e Madhe është ditë zie e madhe për të krishterët, e cila shënohet me agjërim të rreptë, largim nga çdo lloj gëzimi dhe feste, si dhe është traditë popullore që në atë ditë të mos bëhen punë në arë dhe në shtëpi. Konsiderohet si dita më pikëlluese e krishterimit dhe liturgjia nuk shërbehet në kisha në atë ditë, përveç nëse përkon me Lajmet e Mira.
Është zakon që në atë ditë të lyhen vezët e Pashkëve, zakonisht me ngjyrë të kuqe, që simbolizon gjakun e Krishtit. E Premtja e Madhe është ditë zie, por edhe hyrje dhe përgatitje për festën më të madhe dhe më të gëzuar – Pashkët.
Në disa rajone, kjo është arsyeja pse sot ndizet një zjarr për të djegur çdo të keqe, dhe agjërimi meujë sjell gjithashtu pastrim, në mënyrë që shpirti dhe trupi të jenë të denjë për sakrificën e Krishtit, vuajtja e të cilit mund të shpërblehej vetëm me ringjalljen.
Të Premten e Madhe, është e rëndësishme të nxirret qefini, domethënë pëlhura mbi të cilën u hoq nga kryqi dhe u vendos në varr zotëriu Jezus Krisht.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *