BUJANOCI QENDËR E BASKETBOLLIT: 1500 FËMIJË NË FESTIVALIN NDËRKOMBËTAR (FOTO)

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 13. maj 2024., Festivali Ndërkombëtar i Mini Basketbollit “T’i ruajmë fëmijët”, i 12-ti me radhë, i cili sivjet u mbajt fundjavën e kaluar në Bujanoc, deri më tani ka mbledhur një numër rekord të pjesëmarrësve dhe vizitorëve. Për herë të parë në kuadër të festivalit është luajtur një ndeshje humanitare ndërmjet Play 017 nga Bujanoci dhe Vardari nga Shkupi dhe të gjitha mjetet e grumbulluara do të paguhen për trajtimin e një ish-anëtari të OKK Play 017.
Sipas themeluesit dhe organizatorit OKK Play 017, Nenad Stajiq, festivali i këtij viti është më i madhi deri më tani.
– Ishin rreth 1500 pjesëmarrës nga 20 klube nga Serbia, Maqedonia e Veriut dhe nga territori i Kosovës. Të ndarë në 70 ekipe, ata luajtën rreth njëqind ndeshje në pesë fusha. Gjithçka shkoi në mënyrë perfekte, të gjitha ndeshjet u luajtën sipas orarit dhe më e rëndësishmja për mua, të gjithë janë të kënaqur me organizimin, atmosferën dhe energjinë që mbretëronte në fushë. Ishin 500 pjesëmarrës më shumë se në festivalin e vitit të kaluar, që do të thotë se po bëjmë një punë të mirë për fëmijët tanë dhe shpresoj që në të ardhmen të ketë edhe më shumë – thotë Stajiq me krenari për portalin tonë.
Në hapjen e vetë festivalit, përveç Nenad Stajiqit, i cili në fillim falënderoi të gjithë donatorët që ndihmuan në organizimin e festivalit, prezentuan edhe kryetari i komunës së Bujanocit Nagip Arifi; anëtari i Kryesisë së FBS dhe kryetar i Shoqatës Rajonale të Basketbollit të jugut të Serbisë, Vule Vukoviq; kryetar i Shoqatës së Mini Basketbollit të Serbisë, Rade Georgievski; sekretari i përgjithshëm i Shoqatës Rajonale të Basketbollit të jugut të Serbisë, Veselin Marijanoviq; basketbollisti i njohur serb Igor Rakoçeviq dhe shefi i Shërbimit të Trupit koordinues për jugun e Serbisë Nenad Mitroviq.
Kryetari i Komunës së Bujanocit, Nagip Arifi, tha se është nder dhe kënaqësi e madhe për të që të marrë pjesë në këtë manifestim, duke theksuar se Komuna e Bujanocit do të jetë gjithmonë pjesë e këtij festivali, sepse është e ardhmja e qytetit.
Kryetari i Shoqatës Rajonale të Basketbollit për jugun e Serbisë, Vule Vukoviq, në fjalën e tij theksoi se Bujanoci është Serbi.
– Në fund të vitit të kaluar, ne festuam 100 vjetorin e basketbollit në Serbi. Çdo lavdatë për Beogradin, por Bujanoci është Serbi, këtu për disa vite do të ketë afër 20 mijë djem dhe vajza falë Stajiqit, jeta e të cilit është basketbolli – tha Vuletiq.

Nenad Mitroviq, shef i Shërbimit të Trupit Koordinues për Jugun e Serbisë, falënderoi veçmas Stajiqin, duke thënë se festivali është i një rëndësie të madhe për qytetin dhe fëmijët në të dhe se shpreson që njëri nga këta fëmijë një ditë bëhet i rëndësishëm në botën e basketbollit.
Basketbollisti Igor Rakoçeviq ishte i fundit që iu drejtua sallës plot me fëmijë dhe prindër, të cilët donin t’u jepnin disa këshilla shpresave të këtij sporti.
– Ka gjëra që janë më të rëndësishme se basketbolli dhe sporti, dhe ato janë shkolla, të cilat nuk duhet t’i neglizhosh kurrë, dhe respekti për të moshuarit, veçanërisht për prindërit, mësuesit dhe arsimtarët. Në sport, më e rëndësishmja është të bësh maksimumin, të punosh shumë, të ndihmosh shokun e skuadrës, sepse kështu do të kënaqesh më shumë me basketbollin – ishte mesazhi i basketbollistit të njohur serb.
Pas ceremonisë së hapjes, u ndanë medalje dhe certifikata mirënjohjeje për të gjithë pjesëmarrësit e festivalit dhe kupa për klubet.
E pyetëm Rakoçeviqin se si shkoi ndeshja humanitare në të cilën ai luajti për klubin e Bujanocit Play 017.
– Ne ishim nikoqirë të mirë, kështu që nuk u ngecëm deri në fund dhe e lamë ekipin mysafir nga Vardari të tregohej dhe të na mundi. Publiku u gëzua dhe pati disa lëvizje të bukura, edhe pse unë nuk isha veçanërisht i gatshëm – tha Rakoçeviq për Bujanovaçke.
Ai iu referua edhe kohës moderne në të cilën po rriten fëmijët sot dhe theksoi se sporti është mënyra e duhur për t’i kthyer fëmijët në vlerat e duhura.
– Jam këtu për herë të katërt dhe vetë emri i festivalit “T’i ruajmë” tregon se sa kohë të vështirë po jetojmë për sa i përket rritjes së fëmijëve, sepse fëmijët kanë shpërqendrime dhe shpërqendrime të ndryshme nga të gjitha anët e mundshme, duke filluar nga ato rrjetet sociale, media me përmbajtje jocilësore dhe të dëmshme, përmes imponimit të ideologjisë perëndimore, ku koncepti i familjes shkatërrohet gjerësisht. Na takon neve të luftojmë kundër kësaj dhe të përpiqemi t’u mësojmë fëmijëve vlerat reale, tradicionale dhe të shëndetshme, shpirtin konkurrues, punën e palodhur, dhembshurinë dhe miqësinë përmes sportit – shtoi Rakoçeviq.
Kryetari i Shoqatës së Mini Basketbollit të Serbisë, Rade Georgievski, na tregoi për historinë e mini basketbollit në Serbi.
– Minibasketbolli në Serbi pati një pushim të madh. Ai u shfaq në vitin 1980, por zgjati shumë pak, vetëm disa vjet, kështu që pasoi një pushim i madh, për t’u lançuar për herë të dytë në vitin 2000. Festivali i mini basketbollit në Bujanoc ka një përmbajtje të plotë. Ne patëm një promovim në shesh, bëmë një stërvitje demonstruese me 4 elementë bazë të basketbollit. Ne duam që fëmijët të mësojnë basketboll përmes lojës, jo të mësojnë basketboll për ta luajtur atë. Basketboll – kjo jemi ne. Ne krijojmë lojtarë – tha Georgijevski për Bujanovaçke.
Sekretari i Përgjithshëm i Shoqatës Rajonale të Basketbollit të jugit të Serbisë, Veselin Marijanoviq, i cili është pjesë e festivalit të Bujanocit që nga fillimi dhe e konsideron si një ngjarje fenomenale të pashoqe, na tregoi për basketbollin në jugun e Serbisë.
-Nga ky vit KB Play 017 është në Ligën e Dytë Rajonale për meshkuj, e cila drejtohet nga Leskoci dhe ka rezultate të shkëlqyera duke pasur parasysh se ka shumë vite që është në pauzë. Shpresojmë që sezonin e ardhshëm të shkojë në një gradë më të lartë. Në Vranjë, Leskoc, Surdulicë, Vlladiçin Han, Prokuple dhe Kurshumli kemi klube të Ligës së Parë dhe të Dytë Rajonale për meshkuj. Në raport me fondet që kemi, të cilat janë më të voglat për sport në jug të Serbisë, klubet tona janë të shkëlqyera dhe arrijnë rezultate të shkëlqyera – tha Marjanoviq për portalin tonë.
Salla sportive Riniaishte plot me shpresa të reja të basketbollit. Të veshur me fanellat e klubeve të tyre, ata prisnin me padurim të dilnin në fushë dhe të tregonin aftësitë e tyre në basketboll.
Basketbollistet nga Gërdelica, Milica Pejiq (9) dhe Sergej Ristiq (8) na thanë se kanë më shumë se një vit që ushtrojnë basketboll, se janë në Bujanoc për herë të dytë dhe se shoqërimi me bashkëmoshatarët e tyre në festival është më e rëndësishme se rezultatet në lojë.
Joana Markovska (10) dhe Dora Zikovska (11), anëtarë të klubit MVP nga Shkupi, i thanë Bujanovaçkes se kanë kaluar shumë mirë në festival dhe kanë shijuar si duke luajtur basketboll ashtu edhe duke u shoqëruar me miqtë e tyre.
– Jam për herë të parë këtu dhe është shumë interesante, më pëlqen më shumë miqësia dhe mezi pres të vij vitin tjetër – tha Dora për portalin tonë.

Organizatori i Festivalit, Stajiq, veçmas e faleminderoi Misionin e OSBE-së në Serbi, si njërin nga organizatorët e këtij manifestimi sportiv me karakter regjional.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *