Tekst na albanskom o stambenom zbrinjavanju Roma izbeglih sa Kosova, izazvao burne komentare Albanaca na stranici Bujanovačkih

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 18. februar 2023. Albanci se žestoko protive izgradnji stanova i kupovini kuća za Rome koji su 1999. godine u Bujanovac izbegli sa Kosova, sudeći po  komentarima na FB stranici našeg portala. Optužuju Evropsku uniju (EU) da finansira etničko čišćenje Albanaca u opštini Bujanovac.

Vest o izgradnji 12 stanova i kupovini 10 kuća u bujanovačkim selima za Rome kroz projekat  „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ najčitaniji je i najkomentarisaniji tekst na albanskom jeziku i podigao je pravu buru u albanskoj javnosti.

Opština i EU kupuju kuće u bujanovačkim selima za raseljene

Tekst ima više od 90.000 pregleda i dvadesetak isključivo negativnih komentara.

Pored optužbi na račun finansijera projekta EU, ali i države Srbije, da nameravaju da sprovedu etničko čišćenje na „albanskoj zemlji“, Albanci ne štede ni Rome za koje tvrde da su odgovorni za ratne zločine.

Jer, što bi bežali sa Kosova ako nisu počinili zločine tokom rata – kako kažu komentatori, a uz to su i prosrpski orijentisani.

Ovakve ničim utemeljene optužbe prvi su izneli odbornici Alternative za promene u bujanovačkoj Skupštini još februara 2021. godine kada je određivana lokacija za izgradnju stanova.

„Neki od ovih ljudi optuženi su za ratne zločine, a ukoliko se optužbe dokažu trebalo bi ih preseliti i smestiti u zatvore umesto da im za nagradu daju kuće, posebno na teritorijama naseljenim Albancima. Tako bi se garantovalo da se neće nastaviti sa  kriminalnim aktivnostima i rasizmom prema Albancima u Dolini“, glasi jedan od komentara.

Jedno od pitanja koje se postavlja je i zašto se stanovi i kuće za izbegle Rome ne grade i ne kupuju negde u centralnoj Srbiji.

„Ti Romi koji su pobegli sa Kosova, svi su zločinci i prosrbi, da nije tako, ne bi morali da napuste Kosovo, da nisu počinili zločine prema Albancima.  Srbija ne želi njih u unutrašnjosti, jer hoće da protera Albance sa njihove zemlje i da je naseli Romima kriminalcima“, komentariše drugi čitalac.

Protivnici zbrinjavanja 19 romskih porodica koji 24 godine žive u nehumanim uslovima kolektivnog centra Salvatore, o čemu su Bujanovačke pisale, poručuju i da EU ovim poduhvatom pokazuje pravo lice.

Salvatore: 80 Roma i 1 Srbin napuštaju pakao, neki Albanci protiv toga

-EU podstiče etničko čišćenje, ovo je pravo njihovo lice. O Medveđi nikad nisu progovorili ni reč, a sada kupuju kuće bujanovačkih Albanaca i pune ih došljacima (zločincima koji su služili Srbiji u najtežim godinama za Albance). Istovremeno traže srpsku Republiku na severu Kosova. Ovakvu Evropu neki nazivaju prijateljem, a zmija uvek ostaje zmija – navodi se u jednom komentaru.

Albanci su, kako kažu, ogorčeni zbog ovoga.

-Srbi su mnogo ispred nas sa politikom i trikovima. Sredstvima Ujedinjenih nacija brojčano smanjuju Albance u njihovim teritorijama, kao humanim gestom prema Romima. Ovom akcijom se postižu dva cilja. Etničko čišćenje Albanaca, kojih je ionako ostalo veoma malo, dobiće pohvale Ujedinjenih nacija i drugih organizacija za njihovu humanost prema manjinama, u ovom slučaju Romima. Albanska vlast u Bujanovcu mora ozbiljno da se pozabavi ovom antialbanskom političkom inicijativom Srba – poručuju oni.   

Ramadani: Stanovi nisu za Srbe, Alternativa sakuplja političke poene

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *