Ni vlast ne zna da li ima većinu, gromoglasno ćutanje u opštini

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. jun 2023. Predstavnici opštinske vlasti u Bujanovcu nemaju odgovor na pitanje našeg portala da li vladajuća većina i dalje postoji ili je vlast i definitivno pala. Od predsednika Skupštine Envera Ramadanija bezuspešno smo pokušavali da saznamo da li će sednica biti održana do 30. juna kada ističe rok za usvajanje završnog računa opštine, a šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi nije odgovorio na pitanje da li Nagip Arifi ima podršku bar 21 odbornika.

Za predstavnike opozicije, albanske i srpske, nije bilo dileme o statusu vlasti još na prošloj sednici 9. juna. Tada su i šef naprednjaka Nenad Mitrović i lider Alterantive za promene Arber Pajaziti ocenili da vladajuća većina koju čine Arifijeva Demokratska partija (DP), Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslija (PDP)  više ne postoji, jer nije obezbeđen dovoljan broj glasova za usvajanje završnog računa opštine. Zbog toga je Mitrović zatražio ostavku predsednika opštine Arifija.

Bujanovačke su tada saznale da je previranja u vladajućoj koaliciji i praktično prekid sednice izazvao sukob Arifija i njegovog zamenik Muslijua.

Prekid skupštine i krizu vlasti izazvao lični sukob Arifija i njegovog zamenika Muslijua

Musliju je naime uskratio  podršku svoja četiri odbornika zato što je direktor Komunalca Ruždi Halili (DP) protiv njega podneo tužbu zbog duga od 250.000 dinara za vodu kafića čiji je Musliju nezvanični vlasnik. Musliju je  navodno tražio i prijem novih radnika u ustanove koje vode njegovi kadrovi, što je Arifi odbio. Kako saznajemo, razlog svađe je i zapošljavanje partijskih kadrova u javnom sektoru.

Od predsednika Skupštine Ramadanija (PDD) nismo uspeli da saznamo da li će zakazati novu sednicu do 30. juna kada ističe rok za usvajanje odluke o završnom računu opštine Bujanovac za 2022. godinu. Probijanje roka značilo bi  prekršajnu prijavu za odgovorno lice, a kazna se kreće od 10.000 do 2 miliona dinara.

-Takođe, ministar može, prema članu 102, da opštini obustavi transferna sredstva – obajsnio je za Bujanovačke Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Zakon o lokalnoj samoupravi članom 85 predviđa da se Skupština jedne lokalne samouprave može raspustiti ako ne zaseda duže od tri meseca; ne izabere predsednika opštine i opštinsko veće u roku od mesec dana od dana konstituisanja, odnosno podnošenja ostavke; ne donese statut ili budžet u roku utvrđenom zakonom.

Nakon toga, do izbora i nove većine Opštinu vodi privremeni organ koji  obrazuje Vlada Srbije. Redovni lokalni izbori svakako se održavaju 2024. godine.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *