GASTRONOMËT E BUJANOCIT PËR APLIKIMIN E “BAKSHISHIT” TË OBLIGUESHËM, KLIENTËT KUNDËR

Shkruan: I. Jovanoviq

Bujanoc, 9 shkurt 2023. gastronomët e Bujanocit dhe pronarët e kafeneve dhe lokaleve mendojnë se bakshishi prej 10 për qind duhet të jetë i detyrueshëm në llogarinë fiskale, ndërsa mysafirët e kundërshtojnë këtë propozim dhe thonë se dhënia e bakshishit duhet të jetë vullnetare.
Bakshishi mund të jetë së shpejti një artikull i detyrueshëm në faturë në Serbi, në mënyrë që, përveç ushqimit ose pijes së porositur, të ftuarit të paguajnë një bakshish prej 10 përqind të shumës totale.
– Jam dakord me atë propozim dhe mendoj se do të pajtoheshin të gjithë ata që punojnë kamerier, sepse gjysma e mysafirëve lënë bakshish, e gjysma tjetër nuk e kanë atë kulturë – ka thënë për portalin tonë kamerieri i një kafeneje në Bujanoc.
Ata që lënë bakshish, sipas tij, zakonisht lënë në faturë të paktën 10 për qind të shumës, por në fund të turnit është gjithsej 3 deri në 5 për qind e gjithë tregutqarkullimit, sepse jo të gjithë janë bujar.
– Nuk është gjithmonë njësoj, në verë bakshishet janë më të mëdha sepse në kafene vijnë më shumë njerëz, mbaj mend që një mysafir më ka dhënë 2000 dinarë, që ishte dyfishi i pagës ditore në atë kohë – thotë një kamerier tjetër.
Edhe pronari i një kafeneje në Bujanoc mendon se është një iniciativë e mirë.
– Bakshishi duhet të jetë i detyrueshëm, sepse unë si punëdhënës nuk mund t’i paguaj punëtorët e mi aq sa kanë vlerë, duke pasur parasysh se tashmë kam mjaft obligime që duhet t’i kryej ndaj shtetit – thotë ai për Bujanovaçke.
I pyetëm edhe të ftuarit që gjetëm në kafene se çfarë mendonin për këtë propozim dhe përfundimi ishte që ai të mos ishte një artikull i detyrueshëm, por të ishte vullnetar.
– Jap bakshish me aq sa mundem në atë moment, por nuk duhet të jetë aspak detyrim, sepse njerëzit bujar do ta bëjnë këtë pa pasur ndonjë detyrim – thotë një klient i kafenesë.
Një tjetër klientë tregon se lënia e bakshishit duhet të mbetet pjesë e bontonit dhe se ai lë rregullisht më shumë para se shuma në faturë, por kjo varet nga shërbimi që ka marrë dhe mirësjellja e kamarierit.
Nga Shoqata e ekonomisë së gastronomëve HORES, pPropozimi që bakshishi të jetë detyrim në tiketën fiskale, do t’i dërgohet Ministrisë së Turizmit dhe Financave, raporton portali N1.
Shoqata e konsumatorëve Ektefiva e kundërshton ashpër këtë iniciativë sepse siç thonë ata, pse qytetarët të paguajnë shtesë për një shërbim që tashmë e paguajnë.
– Të ndajnë një pjesë të fitimeve dhe t’i rrisin pagat për kamarierët, e jo që pagat e kamarierëve t’i paguajnë konsumatorët nga xhepi i tyre – thonë nga Shoqata e Konsumatorëve Efektiva.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *