“AMANETI” E DËSHMON EDHE NJËHERË ZEMRËN E MADHE QË KA: SOFRA E BAJRAMIT NË SHESHIN E BUJANOCIT, QË SHQIPTARËT, SERBËT DHE ROMËT TË FESTOJNË SË BASHKU

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 11. prill 2024. Festa e Bajramit, nën sloganin “Që tri nacionalitetet të festojnë së bashku: shqiptarët, romët dhe serbët”, është ngritur të enjten në sheshin e qytetit në Bujanoc, ku qytetarët e mbledhur kanë shijuar specialitetet e kuzhinës shqiptare, shoqëruar me tingujt e muzikë nga kafenetë aty pranë. Diakonet e ëmbla dhe të kripura, dhe pije freskuese për t’i tretur më lehtë, i ka siguruar fondacioni humanitar “Amaneti” nga Bujanoci.
“Jetojmë në një mjedis multietnik dhe duam ta kalojmë festën së bashku, me festën e Bajramit tonë, që vjen pas një muaji agjërim. Ne festojmë që nga dje dhe festimi zgjat tri ditë, prandaj kemi pasur dëshirë që me donatorët ta shtrojmë sofrën e Bajramit – tha për Bujanovaçke kryetari i Fondacionit humanitar “Amaneti”, Refik Memeti.
Në sofër, përveç pijeve të ndryshme, kishte bakllava, qebap, burek, rul, flija, mantija, ëmbëlsira, fruta dhe gjithçka që duhet për një festë si Bajrami.
Gazetarja juaj për herë të parë ka pasur rastin të provojë disa nga shijet e kulinarisë shqiptare dhe e pranon se është e kënaqur, sidomos nga flija.
Dhe sa e shijshme ishte gjithçka, dëshmon fakti se për një orë para tavolinës kishte një turmë të madhe njerëzish.
Foto: Tavolina plot me dhjakë
Agjërimi i Ramazanit për besimtarët myslimanë përfundoi të mërkurën (10 prill) me kremtimin e festës së madhe, Fitër Bajramit ndërsa organizata humanitare “Amaneti” ka shpërndarë qindra pako humanitare gjatë muajit të kaluar nën sloganin “Që asnjë sofër e vetme e iftarit të mos mbetet bosh.”
– Organizata “Amaneti” ekziston që nga viti 2019 dhe gjatë asaj kohe kemi ndihmuar të gjithë ata që kanë pasur nevojë për ndihmë, pa dallim feje dhe kombësie. Edhe këtë vit po shpërndajmë pako ushqimore, kemi shpërndarë mbi 500. Së fundmi kemi vizituar Sanxhakun, kemi shpërndarë pako në Novi Pazar dhe Tutin, si gjithmonë për të gjithë ata që kanë nevojë për ndihmë – tha Memeti më herët për portalin tonë.
Foto: Qytetarë të shumtë shijuan specialitetet plot shije të kuzhinës shqiptare
Përveç kësaj, në muajin e kaluar, Amaneti ka vizituar të gjitha zonat në komunën e Bujanocit, dhe shpesh ka organizuar darka iftari, jo vetëm për qytetarët e komunës së Bujanocit, por edhe për migrantët që aktualisht jetojnë në qendrat e rpitjes në Bujanoc dhe Preshevë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *