SERBISË I MUNGOJNË VOZITËS PROFESIONISTË: NUK PRANOJNË TË NGASIN KAMION AS PËR 3.500 EURO

Bujanoc, 26. prill 2024. Serbisë i mungojnë gati 35.000 shoferë profesionistë të autobusëve dhe kamionëve, madje as paga prej 3.500 euro nuk mjafton për të aplikuar për punë, thotë drejtori i përgjithshëm i shoqatës së biznesit të transportit rrugor Srbijatransport Beograd, Goran Aleksiq.
Ai tha për RTS se kjo është arsyeja pse Serbia është e detyruar të importojë fuqi punëtore.
Sipas tij, të dhënat për mungesën e 20 mijë shoferëve, të cilat më së shpeshti përmenden në opinion, datojnë që nga viti 2019 dhe se nga atëherë situata është përkeqësuar edhe më shumë.
– Që atëherë, fluksi i vozitësve të rinj është zvogëluar dukshëm, kështu që jashtë shkollave të mesme, përmes kompetencës profesionale kanë ardhur rreth 1000 vozitës të rinj, ndërsa kanë qenë të nevojshëm rreth 15.000, 16.000 – tha ai.
Ai shtoi se mungesa e shoferëve kompensohet nga punëtorët që vijnë, për shembull, nga India.
– Transportuesit e shohin se mënyra e vetme për ta tejkaluar këtë është futja e fuqisë punëtore nga jashtë, kështu që ne rekomanduam edhe disa agjenci të respektuara në faqen tonë të internetit që mund të sjellin punëtorë për të ruajtur aktivitetin e transportit rrugor – tha Aleksiç.
Ai shtoi se shoferët që vijnë nga jashtë mund të punojnë vetëm në transportin e brendshëm dhe se “ata janë e ardhmja jonë”.
– Nuk ka gjasa që ne t’i zëvendësojmë ato nga burimet e brendshme. Pra, trajnimi i tyre në periudhën e ardhshme është një nga segmentet e rëndësishme – tha Aleksiq.
Ai shpjegoi gjithashtu se Serbia ka 170.000 shoferë të licencuar, pothuajse një e treta e të cilëve janë mbi 55 vjeç dhe rreth 15.000 janë nën 30 vjeç.
– Në periudhën e ardhshme po përgatitet një hendek akoma më i madh dhe problemi i mungesës së një resursi të rëndësishëm për kryerjen e aktiviteteve të transportit – tha ai.
Ai shtoi se gjendja demografike në Serbi është e pafavorshme, që është një nga arsyet e numrit më të vogël të kuadrove të reja, ndërsa në anën tjetër ka pasur një volum më të madh të rritjes ekonomike dhe kërkesa më të mëdha për transport.
– Nga viti 2015 e deri më sot, në transportin ndërkombëtar deklaratat e brendshme janë rritur për 56 përqind për eksport -import, ndërkaq është fjala për tranzit janë rritur për mbi 86 për qind – theksoi Aleksiq.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *