BEHLULI: EDHE PESHQIT E ARTË E KANË KUPTUAR, POR JO EDHE POLITIKANËT SHQIPTARË

Shkruan: Nexhat Behluli

Bujanoc, 19. shkurt 2022. Kjo botë është e madhe dhe e bukur! Dhe plot mrekulli!

Me siguri e keni parë, së fundmi është bërë e ditur se shkencëtarët kanë trajnuar peshqit e artë për të menaxhuar bashkërisht akuariumin e tyre në rrota, për ta oruar atë te ushqimi! Edhe pse krijesa të tilla të vogla, megjithatë mësuan se çfarë është e dobishme për ta.

Vetëm politikanët shqiptarë të Luginës së Preshevës ende nuk e kuptojnë atë se çka kanë mësuar peshqit e artë: përfitimi është në unitet!

Ja pse e them këtë: në zgjedhjet e fundit për Kuvendin Popullor të Serbisë, shqiptarët fituan tre mandate, edhe pse jo të gjitha partitë donin të merrnin pjesë. Për vetëm disa qindra vota humbëm vendin e katërt në Kuvend!

Matematika është e thjeshtë për të gjithë, përveç liderëve të partive shqiptare nga Lugina: nëse të gjitha partitë ftojnë votuesit e tyre dhe nëse bashkohen, mund të fitojnë katër, ndoshta pesë mandate në zgjedhjet e 3 prillit.

Nëse – dhe kjo është e lehtë për t’u kuptuar – ata hyjnë në një koalicion me një parti tjetër nga radhët e pakicave, ata mund të formojnë një grup parlamentar që do të ketë peshë të konsiderueshme politike. Sepse, të gjitha analizat tregojnë se këto zgjedhje do ta kenë një fitues me diferencë të ngushtë, se fituesi, kushdo qoftë ai, do të ketë një avantazh të vogël.

Në atë rast, votat e deputetëve shqiptarë, të vetëm ose të bashkuar me një pakicë tjetër, do të kenë një rëndësi të veçantë.

Kjo hap pastaj mundësinë për tregti politike me fituesin, qoftë Vuçiq apo me opozitën aktuale.

Por jo për një tregti në të cilën do të kërkohet një post ministror apo dy poste sekretarësh shteti, nga të cilat do të përfitojnë disa politikanë tanë!

Ne kemi nevojë dhe mund të kërkojmë ndikim në përfaqësitë e institucioneve shtetërore në nivel lokal– në polici, shëndetësi, gjyqësor, inspektime, kadastër…

Ne nuk po dërgojmë përfaqësues në Beograd për të bërë “politikë të madhe” atje dhe që ata të luftojnë që Serbia të njohë Kosovën. Po them “kinse” sepse askush nuk i pyet për asgjë. Por, atyre u jepet mundësia të zgjidhin edhe një problem tjetër për të cilin po flasin vazhdimisht – të kontribuojnë në integrimin e shqiptarëve në Republikën e Serbisë. Dhe cili integrim është më i mirë se integrimi në qeveri?

Me kusht që, e përsëris, që në këto zgjedhje të fitojmë katër ose pesë ulëse në Kuvendin Popullor të Serbisë.

Dhe kjo është e mundur – po e përsëris, për aq sa në ndërkohë këtë e kuptuan edhe peshqit e artë – nëse të gjitha partitë shqiptare dalin së bashku në zgjedhje.

Por, siç janë gjërat tani, duket një ëndërr e largët…

Politikanët tanë kujdesen vetëm për veten e tyre, udhëhiqen nga kotësitë dhe interesat e tyre personale dhe për ta është më e rëndësishme se kush do të zërë vendin në listën zgjedhore sesa të arrijnë një marrëveshje për interesin e përbashkët.

Prandaj, kam frikë se do të humbasim një tjetër shans për të marrë një kontroll më të madh mbi institucionet dhe shërbimet lokale nga të cilat varet drejtpërdrejt cilësia e jetës sonë të përditshme.

E vetmja gjë që na mbetet, nëse politikanët nuk vijnë në vete, është që herën tjetër të nominojmë peshqit…
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *