VDES GAZETARI BOJAN TONÇIQ

Bujanoc, 26. prill 2024. (Foto MC) – Gazetari Bojan Tonçiq vdiq në Beograd në moshën 57-vjeçare, konfirmoi Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë (SHPGS). Gjatë karrierës së tij, ai ka shkruar për krimet e luftës, shkaqet, autorët e krimeve, atmosferën sociale për t’u përballur me to dhe epilogun ligjor të procesit ndaj tyre.
Ai e filloi karrierën e tij gazetareske në vendlindjen e tij në Leskoc, duke botuar në gazetën Prava čoveka (Tëdrejtat e njeriut), dhe më pas si korrespondent i disa gazetave të Beogradit, përpara se të transferohej në Beograd në fund të viteve 1990 dhe të bëhej anëtar i redaksisë së të përditshmes „Danas“. Më pas ai punoi në „E-novine“, më vonë XXZ, dhe vitet e fundit redaktoi “Dosje mbi mediat” të SHPGS dhe shkruante rregullisht për mediat në rajon – Nomad, Lupiga, Al Jazeera Balkans.
Me gjuhë të mprehtë, mendjemprehtë, i qartë dhe përgjithmonë besnik ndaj idesë kundër luftës, Bojan Tonçiq shkroi pa hezitim dhe pa u lodhur për krimet e luftës dhe përgjegjësinë e regjimit të Millosheviçit dhe të gjithë urdhërdhënësve dhe luftënxënësve të tjerë, përfshirë një pjesë të mediave, shkruan. N1.
Është fitues i çmimeve të gazetarisë “Dušan Bogavac” të Shoqatës së Pavarur të Gazetarëve të Serbisë, për etikën dhe guximin gazetaresk (2004), çmimin “Nikola Burzan”, dhënë nga gazeta e përditshme „Danas“ (2001) dhe çmimin e Forumi i Gazetarëve të Podgoricës (2014). Autor i librave “Krivo srastanje” (një përmbledhje komentesh dhe rubrikash) dhe “Rasti Topçider – Anatomia e një krimi shtetëror” dhe bashkëautor i serialit televiziv për Qarkun e Beogradit.
Ora dhe vendi i përkujtimit dhe varrimit do të bëhet i ditur më vonë.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *