KAMBERI NË KUVEND: QEVERIA E RE DO TË KETË VAZHDIMËSI – NË DISKRIMINIMIN E SHQIPTARËVE

Bujanoc, 3. maj 2024. Shaip Kamberi, përfaqësuesi i shqiptarëve në Kuvendin e Serbisë dhe i vetmi deputet nga komuna e Bujanocit, të enjten ka votuar kundër qeverisë së re të Serbisë, pasi ka vlerësuar se pushteti ekzekutiv i kryesuar nga kryeministri Millosh Vuçeviq do të vazhdojë të diskriminojnë, pasivizojnë dhe refuzojnë integrimin e shqiptarëve, siç u shpreh ai në fjalën e tij.
Sipas tij, kjo do të jetë një qeveri e vazhdimësisë, por gjithçka negative ndaj shqiptarëve.
Ai theksoi se edhe pas 23 vitesh përpjekje për zgjidhjen e problemeve të jetës në diskutime me autoritetet qendrore, “mbetet niveli i ulët i përfaqësimit të shqiptarëve në institucionet e Serbisë, mbetet varfëria dhe zhvillimi i ulët ekonomik i komunave ku ata jetojnë, si dhe mosnjohja e diplomave, pasivizimi, militarizimi, ndalimi i përdorimit të simboleve kombëtare dhe albanofobia”.
Kamberi tha se të gjitha këto janë të renditura në Planin 7-pikësh, zbatimin e të cilit shqiptarët insistojnë në çdo bisedë me përfaqësuesit e shtetit.
-Edhe pas 23 viteve të angazhimit tonë politik dhe 12 viteve të sundimit të SNS-së, Presheva, Bujanoci dhe Medvegja mbeten komunat më të pazhvilluara në Serbi. Mandatari theksoi se qeveria e propozuar është gjithëpërfshirëse (sepse 3 nga 31 ministra janë nga minoritetet). Formalisht mund të duket kështu, por Republika e Serbisë dhe organet e saj shtetërore mbeten ekskluzive – ato janë vetëm për qytetarët e klasit të parë, popullin shumicë, më saktë për anëtarët e SNS-së – tha Kamberi.
Ai shtoi se në programin e qeverisë së re nuk sheh ndonjë gjë serioze për minoritetet.
Sipas tij, sot Serbia ka nevojë për një qeveri që e sheh respektimin e të drejtave të minoriteteve si thelbësore në programin e saj dhe jo si koncept të mbrojtur nga Perëndimi.
– Për hir të perspektivës evropiane, Serbisë i duhet një qeveri me një shkëputje të plotë me të kaluarën. Ne nuk kemi nevojë për një qeveri që përballet me Evropën. Duhet një qeveri që ndërton një shoqëri të bazuar në konceptin e demokracisë liberale perëndimore, e jo një qeveri që thellon autoritarizmin, konservatorizmin dhe nacionalizmin agresiv – tha deputeti nga Bujanoci.
Kamberi ftoi kryeministrin e ri Millosh Vuçeviq që të vizitojë Bujanocin, Preshevën dhe Medvegjën dhe të shohë se si është situata, por jo të ndjekim shembullin e Ana Brnabiq dhe presidentit Vuçiq dhe të vijë në selinë e SNS-së apo në ndonjë kafene serbe, por për të biseduar me të gjithë aktorët politikë”.
Sipas tij, në Serbinë e sotme është e vështirë të jesh opozitar, të kesh mendim të lirë, të jesh pjesëtar i një pakice, dhe gjëja më e vështirë është të jesh shqiptar.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *