SERBËT MUND T’I MBAJNË 13 MANDATE, FITON FRONTI PËR NDRYSHIM, THEQAFJE E PARTIVE MË TË FORTA SHQIPTARE

Shkruan: I. Jovanoviq
Bujanoc, 3. qershor 2024. – Sipas rezultateve jozyrtare dhe të përkohshme të Komisionit Komunal të Zgjedhjeve, partitë që mbledhin serbët në Bujanoc mund t’i mbajnë 13 mandatet aktuale në parlamentin vendor pas zgjedhjeve të mbajtura të dielën, ndërsa aktualisht kanë 12 të garantuara. Fitues i zgjedhjeve lokale në Bujanoc është Fronti për Ndryshim (FpN) i Arbër Pajazitit, Driton Rexhepit dhe UDSH-së, me 3371 vota (19.17%) që do të ketë 8 këshilltarë në parlamentin e ardhshëm. Po aq mandate do të ketë edhe Lëvizja për Progres Demokratik (LPD) e Shqiprim Musliut, e cila fitoi 3083 vota (17,53) e renditur e dyta. I treti më i fortë është koalicioni rreth SNS “Aleksandar Vuçiq-Bujanoci nesër” me 2899 vota (16,49%) dhe 7 ulëse në Kuvendin lokal. Megjithatë, duhet theksuar se zgjedhjet do të përsëriten në dy vendvotime në Shtëpinë e Kulturës, nga të cilat mund të përfitojnë dy lista serbe – GQ “Dejan Stojanović Meče” e cila fitoi 425 vota atje dhe SNS me 259. Zgjedhjet gjithashtu do të të përsëriten në Zarbincë.
Sipas rezultateve aktuale (pa këto dy vendvotime), GQ i Dr. Stojanoviqit ka 4 mandate dhe 1626 vota (9.25%) dhe mund të marrë një më shumë nëse zgjedhjet përsëriten.
Në parlament do të hyjë edhe Sasha Arsiq, kreu i koalicionit “Ndrysho tani, për fshatin dhe qytetin tonë”, i cili fitoi një mandat me 597 vota (3,40%), si dhe dy kandidatë nga lista rome të mbledhur në Partia për Drejtësi dhe Pajtim (PpDP) me 1087 vota (6,18%).
Rënien më e madhe, mund të thuhet lirisht, e kanë përjetuar dy partitë më të forta shqiptare në Bujanoc, të cilat e kishin ndarë pushtetin në 4 vitet e mëparshme.
REZULTATET JOZYRTARE (NUK NUMËROHEN VOTAT NGA QENDRAT E VOTIMIT KU DO TË PËRSËRIHEN ZGJEDHJET
Partia Demokratike (PD) e kryetarit të komunës, Nagip Arifi, ka marrë 2379 vota (13,53%) dhe 6 mandate. Se si ka qeverisur Arifi dhe partia e tij, tregon fakti se pas zgjedhjeve të vitit 2020, ata kishin 10 mandate dhe 2669 vota më shumë.
Shqetësim të madh ka edhe Partia e Veprimit Demokratik (PVD), e cila në periudhën e ardhshme do të ketë 5 këshilltarë, 3 më pak se më parë. Për këtë parti të dielën kanë votuar 2038 (11,59%) votues, që është një rënie prej 1689 votash krahasuar me zgjedhjet e kaluara. PVD deri më tani ka pasur 8 këshilltarë.
Ndërsa lista rreth SNS fitoi dukshëm më pak se 4 vjet më parë. Në atë kohë, kjo parti kishte 10 mandate dhe 4968 vota, ndërsa SPS, e cila atëherë drejtohej nga Stojança Arsiq, kishte 1658 dhe 3 këshilltarë. Tani ata performuan së bashku dhe fituan 7 mandate. Lista serbe Zgjedhe ndershmërinë -Nenad Tasiq Tasa dhe Goran Tashkoviq – Shila me 188 vota, mbetën nën pragun e domosdoshëm të votave.
Sipas KKZ-së, në zgjedhje kanë marrë pjesë 17.583 qytetarë me të drejtë vote, ndërsa janë regjistruar 315 fletëvotime të pavlefshme. Këto të dhëna tregojnë se më 2 qershor kanë votuar 3375 votues më pak se në vitin 2020.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *