AMBASADORI AMERIKAN DHE MINISTRI I MBROJTJES NË BAZËN JUG: TRAJNIM I SUKSESSHËM UJKU I PLATINËS 23

Bujanoc, 22. qershor 2023. (Foto MM) – Zëvendëskryeministri dhe ministri i Mbrojtjes, Millosh Vuçeviq, së bashku me shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Serbisë, gjeneralin Milan Mojsiloviq, morën pjesë sot në Ditën e Zyrtarëve të Lartë në stërvitjen taktike ndërkombëtare “Platinum Wolf 23” në bazën “Jug” afër Bujanocit. Stërvitjen e përcolli edhe ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Serbi, Christopher Hill.
Në stërvitje morën pjesë rreth 600 oficerë, nënoficerë dhe ushtarë të forcave të armatosura të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Bosnjë-Hercegovinës, Britanisë së Madhe, Greqisë, Italisë, Hungarisë, Rumanisë, Maqedonisë së Veriut, Sllovenisë dhe Serbisë.
Ministri Vuçeviq, pas stërvitjes, i përgëzoi të gjithë pjesëmarrësit për ushtrimin e realizuar me sukses dhe e vlerësoi atë si “shumë të mirë”. Ushtria serbe, siç theksoi, për të tetën herë organizon stërvitjen më të madhe ushtarake ndërkombëtare në territorin e vendit tonë – “Ujku i Platinit”, njoftoi Ministria e Mbrojtjes.
– Ky është gjithashtu një rast për të shprehur kënaqësinë time për atë që pamë sot, por jo vetëm me atë që u shfaq sot në Ditën e zyrtarëve të lartë dhe për mediat, por edhe me atë që u organizua, u zbatua dhe u praktikua ditëve të mëparshme në bazën “Jug”. Parë nga pala serbe, Forcat e Armatosura Serbe rrisin në këtë mënyrë ndërveprueshmërinë, aftësinë, pajisjet dhe trajnimin e tyre për të qenë në gjendje të marrin pjesë në operacione dhe misione paqeruajtëse shumëkombëshe, që është thelbi dhe qëllimi themelor i bazës “Jug” ku jemi sot, këtu në poligonin “Boroc” – tha ministri Vuçeviq.
Ai falënderoi të gjitha vendet pjesëmarrëse në stërvitjen “Platinum Wolf 23” dhe shtoi se në këtë mënyrë forcojmë marrëdhëniet tona të partneritetit “duke mos kundërshtuar njëri-tjetrin për të qenë në aleanca të caktuara ushtarake apo vendimet për të qenë shtete ushtarakisht neutrale”.
– Dedikimi dhe qëllimi i të gjithë stërvitjes dhe ekspozimit të sotëm është – reagimi i forcave paqeruajtëse. Me falënderime për të gjithë pjesëmarrësit, dëshiroj të përgëzoj shefin e Shtabit të Përgjithshëm të Forcave të Armatosura të Serbisë, gjeneralin Mojsiloviq dhe të gjithë gjeneralët, oficerët, nënoficerët, ushtarët dhe civilët e Forcave të Armatosura të Serbisë. Jemi shumë krenarë për ta, për gjithçka që ata treguan për krenarinë e gjithë atdheut, Serbisë dhe që ishin në lartësinë e detyrës. Ne do të vazhdojmë të marrim pjesë në aktivitete që janë me interes për mbrojtjen e shtetit të Serbisë dhe për ngritjen e nivelit të stërvitjes, pajisjeve dhe aftësive të Forcave të Armatosura Serbe, si garantues i paqes dhe pavarësisë së Republikës së Serbisë. – ishte porosia e ministrit të Mbrojtjes.
Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Serbi, Christopher Hill, falënderoi për ftesën për të marrë pjesë, siç theksoi, në një stërvitje të rëndësishme ushtarake ndërkombëtare.
– Ky është një terren stërvitor i klasit të parë dhe sigurisht u desh shumë planifikim, stërvitje dhe përpjekje për të bërë të mundur këtë lloj stërvitjeje, për të bërë të mundur që pjesëtarët e Forcave të Armatosura të Serbisë dhe Forcave të Armatosura të SHBA-së të punojnë së bashku. Unë flas në emër të shumë amerikanëve që patën mundësinë të shohin se sa i suksesshëm ishte ky ushtrim, gjë që dëshmon për mundësinë dhe përparimin e bashkëpunimit tonë – tha ambasadori Hill.
Duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, ministri Vuçeviq ka folur edhe për pjesëmarrjen e mëtejshme të Forcave të Armatosura të Serbisë në stërvitjet ndërkombëtare ushtarake.
– Është në fuqi vendimi i Qeverisë së Republikës së Serbisë, bazuar në konkluzionet e Këshillit të Sigurisë Kombëtare, se ushtria serbe nuk merr pjesë në stërvitjet ushtarake. Përjashtim është bërë edhe për këtë stërvitje ushtarake “Ujku i Platinit 23”, sepse ka qenë interesi kombëtar i Serbisë, përkatësisht interesi i ushtrisë serbe që të organizohet kjo stërvitje. Në lidhje me aktivitetet e mëtutjeshme të kësaj natyre apo të ngjashme, Qeveria e Republikës së Serbisë së bashku me Presidentin e Serbisë, natyrisht edhe me udhëheqjen ushtarake, do të marrin vendime përkatëse – tha ministri i Mbrojtjes.
Ai me atë rast ka theksuar se edhe pse është në fuqi vendimi që ushtria serbe të mos marrë pjesë në stërvitjet ndërkombëtare ushtarake, kjo nuk e përjashton marrjen e vendimeve individuale.
“Ajo që bëjmë ne si Ministria e Mbrojtjes dhe Ushtria Serbe, të sinkronizuara natyrisht, është që të parashikojmë një nivel të caktuar të stërvitjeve ushtarake ndërkombëtare, që të përgatiten në çdo kuptim, nga niveli bazë administrativ deri në atë operativo-taktik, nëse lejohet pjesëmarrja jonë. Ne do të shqyrtojmë gjithçka që është në interesin tonë. E përsëris, ne udhëhiqemi ekskluzivisht nga interesat kombëtare, duke zhvilluar marrëdhënie partneriteti – theksoi ministri Vuçeviq.
Stërvitja organizohet nga Forcat e Armatosura të Serbisë dhe Komanda Evropiane e Forcave të Armatosura të Shteteve të Bashkuara të Amerikës me qëllim të përmirësimit të ndërveprimit dhe mirëkuptimit të ndërsjellë të forcave të armatosura të vendeve partnere gjatë zbatimit të një operacioni për mbështetjen e paqes në një mjedis shumëkombësh.
Pjesëtarët e Forcave të Armatosura të Serbisë dhe të Forcave të Armatosura të nëntë vendeve, në terrenin stërvitor “Boroc” dhe në bazën “Jug” praktikuan taktikat, teknikat dhe procedurat që zbatohen gjatë përfshirjes në operacione paqeje, me theks në përdorimin e armëve jovdekjeprurëse – lufta në një mjedis urban, mbrojtja e bazës, kontrolli i grumbullimit masiv dhe puna në postblloqe janë pjesë e aktiviteteve stërvitore të parashikuara në skenarin e stërvitjes.
Stërvitja ndërkombëtare “Platinum Wolf” në Serbi zbatohet që nga viti 2014 dhe rëndësia e saj reflektohet në ngritjen e kapaciteteve për planifikimin, organizimin dhe kryerjen e stërvitjeve ndërkombëtare, si dhe aftësinë e njësive të Forcave të Armatosura Serbe për t’u angazhuar në operacione shumëkombëshe.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *