REDAKTORI I BUJANOVAÇKES NË N1 MBI ZGJEDHJET LOKALE NË JUG TË SERBISË

Bujanoc, 25. prill 2024. Për shkak të bashkimit me zgjedhjet e Beogradit, pritet të votojnë qytetarët në 88 qytete dhe komuna, duke përfshirë edhe komunat në jug të Serbisë. Redaktori i portalit “Bujanovaçke”, Nikolla Laziq, duke folur për situatën politike, ka thënë për N1 se opozita që ne e njohim në Beograd, në jug ekzistontë vendit i duken vetëm gjurmët.
Laziq thotë se më 2 qershor do të mbahen zgjedhje në katër nga shtatë komunat e rrethit të Pçinjës, që përfshin Bujanocin, Preshevën, Surdulicën dhe Bosilegradin.
Duke folur për gjendjen e opozitës, ai thotë:
“Së fundi në Bujanoc është formuar këshilli lokal i Lëvizjes Popullore të Serbisë, të cilët janë në bllokun që do të shkojë në zgjedhje. Në Bosilegrad opozita pothuajse nuk ekziston. Vladimir Zaharijev, i cili ka qenë i afërt me SNS-në vitet e fundit, ka qenë në pushtet atje për më shumë se dy dekada. Ai madje arriti të shuaj bordin e Partisë Përparimtare Serbe atje.”
Siç thotë ai, Surdulica dihet se është një bastion i socialistëve dhe se SNS dhe SPS po bëjnë një betejë serioze atje. Duke folur për Bujanocin dhe Preshevën, ai thotë për N1 se 95 për qind e popullatës shqiptare janë në Preshevë, prandaj pyetja është se cila nga partitë shqiptare do ta fitojë pushtetin.
Në Bujanoc, partitë shqiptare kanë fituar shumicën që nga viti 2002, por pyetja është nëse partitë serbe do të marrin ulëse të mjaftueshme për të marrë pjesë në qeverisjen lokale, në çfarëdo mënyre. Në Bujanoc, fushata filloi kur nuk e kishte idenë se do të kishte zgjedhje më 2 qershor, kur grupet rreth SNS-së dhe disa grupe të qytetarëve u përpoqën të bashkojnë partitë serbe, por kjo nuk ndodhi, tha ai për N1.
Laziq përkujtoi se pas zgjedhjeve të fundit të vitit 2020, u ndërpre praktika, me të cilën partitë serbe, edhe pse në pakicë, bëheshin pjesë e qeverisjes lokale për të ruajtur parimin e multietnicitetit që ka qenë në fuqi që nga votimi i vitit 2002, por I ashtuquajturi koalicion mbarëshqiptar u formua brenda natës në Tiranë, pas së cilës këshilltarët serbë filluan të bojkotojnë kuvendin lokal.
Sipas tij, partitë shqiptare janë të ndara mes tyre në Bujanoc dhe Preshevë dhe e vetmja parti shqiptare që patjetër do të jetë pjesë e qeverisë është Lëvizja për Progres Demokratik, e cila trashëgon traditën e Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit.
“Ata kanë katër deri në pesë këshilltarë të përhershëm… Ajo parti merr pjesë në qeveri pas çdo zgjedhjeje, nuk mund të formohet asnjë qeveri pa ta,” tha redaktori i Bujanovaçkes për N1.

Siç thotë ai, në grupin e udhëhequr nga Lëvizja Popullore e Serbisë do të jenë edhe POKS, DSS e Re dhe “Ne – Zëri i Popullit”.
“Këtu nuk ka asnjë opozitë reale nga DOS dhe Partia Demokratike… Të gjitha ato këshilla lokale janë mbyllur. Kohët e fundit ka pasur një bord lokal të Lëvizjes Popullore të Serbisë dhe DSS-së së Re, por ata nuk fitojnë një numër të mirë të votave në zgjedhje”, përfundon Laziq për N1.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *