fbpx

EKSKLUZIVE: ALEKSANDAR MARTINOVIQ KRYETARI I RI I TRUPIT KOORDINUES PËR JUGUN E SERBISË

Shkruan: N. Stevanoviq
Bujanoc, 9. qershor 2023. Kryetar i ri i Trupit Koordinues për Bujanoc, Preshevë dhe Medvegjë do të jetë Aleksandar Martinoviq, ministri aktual për Administratë Shtetërore dhe Vetëqeverisje Lokale, ka mësuar Bujanovaçke nga burime të afërta me Qeverinë e Serbisë.
Trupi koordinues ka mbetur pa president që nga vdekja e Zoran Stankoviqit në tetor 2021.
Emërimi i Martinoviqit si person i parë i Trupit Koordinues mund të nënkuptojë një kthesë në politikën shtetërore ndaj kësaj fushe, duke qenë se ministri aktual konsiderohet një nga më me ndikim në Partinë Progresive Serbe (SNS) dhe ka besimin e Presidenti i Shtetit, Aleksandar Vuçiq.
Stankoviq nuk mund të mburrej me një pozicion të tillë në krye të pushtetit shtetëror gjatë mandatit të tij.
Pasardhësi i tij në Trupin Koordinues është në politikë që nga viti 1997, si anëtar i Partisë Radikale Serbe. Ai është anëtar i Partisë Progresive Serbe që nga viti 2012, si dhe është anëtar i Kryesisë dhe Bordit Kryesor të Partisë Progresive Serbe.
Ai është zgjedhur deputet në Kuvendin Popullor të Republikës së Serbisë gjashtë herë: 2007, 2008, 2014, 2016, 2020 dhe 2022.
Gjatë mandatit të tij si deputet, ai shërbeu si kryetar i grupit parlamentar të SNS.
Ai është ministër që nga viti i kaluar.
Trupi koordinues u formua në fund të vitit 2000 gjatë konfliktit në jug të Serbisë me idenë për të përfaqësuar një lidhje midis komuniteteve lokale dhe autoriteteve qendrore. Presidenti i parë ishte Nebojsha Çoviq, pas tij Rasim Ljajiq, Millan Markoviq dhe më pas Zoran Stankoviq.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *