fbpx

SINANI: PAGAT MË TË ULËTA NË BUJANOC DHE PRESHEVË KONFIRMOJNË DISKRIMINIMIN E SHQIPTARËVE

Bujanoc, 4. gusht 2023. Pagat mesatare në komunat e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës, ku jetojnë shqiptarët, tregojnë se popullata shqiptare është e diskriminuar dhe po bëhen shkelje të tjera të të drejtave të tyre, pohon Ardita Sinani, politikane nga Presheva dhe këshilltare e Kryeministrit të Kosovës, Albin Kurti.

“Komuna e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës ende kanë pagat më të ulëta në rajon. Komuna e Preshevës është edhe komuna me pagën më të ulët këtë vit, me 56.689 dinarë ose rreth 480 euro. Në komunën e Bujanocit paga mesatare që nga fillimi i vitit është 59.811 dinarë, ndërsa në komunën e Medvegjës është 72.127 dinarë”, thotë Sinani.

Ajo mori të dhëna për të ardhurat mesatare për pesë muajt e parë të këtij viti.

Sipas saj, të dhënat zyrtare të Institutit të Statistikave të Republikës tregojnë qartë diskriminim dhe shkelje drastike të të drejtave.

“Me pak fjalë, sipas këtyre të dhënave zyrtare, duket se sa më i madh të jetë numri i banorëve me kombësi shqiptare, aq më e ulët është paga mesatare. Në anën tjetër, në nivel të gjithë vendit, paga mesatare në Serbi është 86.220 dinarë, apo rreth 740 euro”, thotë Sinani.

Ajo thekson se diskriminimi ndaj komunave ku jetojnë shqiptarët është bërë me dekada dhe se statistikat zyrtare vetëm tregojnë se nuk ka ndonjë ndryshim në Qeverinë e Serbisë sa i përket trajtimit të pakicave, veçanërisht ndaj shqiptarëve.

“Këto të dhëna tregojnë se represioni socio-ekonomik në Luginën e Preshevës shtrihet në dy dimensione: diskriminimi në punësim, ku shkalla e papunësisë në këto tri komuna është më e larta në Serbi dhe diskriminimi në paga për qytetarët e paktë të punësuar”, përfundon Sinani.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *